Σύμφωνα με την Καθημερινή, η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και η 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου θα υποδεχθούν αεροσκάφη και προσωπικό από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Συμμαχίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των νατοϊκών σχεδιασμών.
Από ελληνικής πλευράς, σχεδιάζεται η συμμετοχή του συνόλου του αεροπορικού στόλου, με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και η ελληνική αεράμυνα, με την ενεργοποίηση στοιχείων σε όλη την Επικράτεια ενώ στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε αποστολές κατάδειξης στόχων.
Η συμμετοχή της Τουρκίας
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν στην «Κ» πως η Τουρκία θα προσκληθεί κανονικά στην άσκηση, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του νατοϊκού στρατηγείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά προσφέρει, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μια σπάνια ευκαιρία για συνεκπαίδευση ανάμεσα στις δύο αεροπορίες στον ουρανό του Αιγαίου.
Παρόλα αυτά, παραμένει αβέβαιο εάν τουρκικά μαχητικά θα εγκατασταθούν στις ελληνικές βάσεις του Αραξού ή της Ανδραβίδας, ή αν θα συμμετάσχουν στην άσκηση χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές της Μικράς Ασίας.
Πριν από λίγους μήνες, υπό τη νατοϊκή «ομπρέλα», ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε μεικτούς σχηματισμούς αλλά και ενάντια, σε σενάρια εναέριας μάχης, μαζί με αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα είχε αποκλειστεί από τη διασυμμαχική άσκηση NATO Tiger Meet 22, που πραγματοποιήθηκε στον Αραξο, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της και των εξαιρετικά επιθετικών υπερπτήσεών της πάνω από ελληνικά νησιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr