Tον περασμένο Μάιο, είχε προηγηθεί πόρισμα της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου (PEGA) που διαπίστωνε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και απηύθυνε συστάσεις. Ειδικά για την Ελλάδα, το πόρισμα καλούσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αξιοπιστία ανεξάρτητων Αρχών, όπως η ΑΔΑΕ, και να ερευνήσει εταιρείες που εμπορεύονται παράνομο λογισμικό για τη διεξαγωγή υποκλοπών, αναφέρει η Deutsche Welle.
Παρόμοιες συστάσεις διατυπώνονται για άλλα κράτη-μέλη. Δύσκολα όμως θα υλοποιηθούν, όπως προκύπτει από την τελευταία συζήτηση στο Στρασβούργο, στην οποία φάνηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και τους ευρωβουλευτές που στήριξαν το έργο της PEGA. Βέβαια, ο επίτροπος Εσωτερικών και Νομικών Υποθέσεων Ντιντιέ Ρέιντερς δηλώνει επανειλημμένα ότι «η Κομισιόν καταδικάζει την παράνομη πρόσβαση σε διαπροσωπικές επικοινωνίες και προσωπικά δεδομένα». Αλλά την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει τις απαραίτητες «διερευνητικές εξουσίες» απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις.
Η «εθνική ασφάλεια» και το νομικό πλαίσιο
Πιο αναλυτικά, ο επίτροπος λέει ότι ναι μεν ισχύει η Πράξη για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, αλλά αυτό «δεν αφορά τις δραστηριότητες των κρατικών αρχών στους τομείς της άμυνας και της κρατικής ασφάλειας». Εκεί ισχύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οπότε, για να υπάρξει περιστολή στα δικαιώματα των πολιτών, θα πρέπει τα κράτη-μέλη «να αποδείξουν ότι πλήττεται η εθνική ασφάλεια ή οποιοδήποτε άλλο εθνικό συμφέρον». Υπάρχει και η οδηγία e-privacy που απαγορεύει την παρακολούθηση επικοινωνιών και την αποθήκευση δεδομένων χωρίς πρότερη συναίνεση του χρήστη, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση «η οδηγία δεν αφορά δραστηριότητες των εθνικών αρχών στους τομείς της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας», συμπληρώνει ο Βέλγος επίτροπος.
Ήταν ίσως η πρώτη φορά που η Κομισιόν εξηγεί τόσο αναλυτικά το ισχύον νομικό πλαίσιο, ομολογώντας παράλληλα την αδυναμία της να παρέμβει, καθώς «δεν έχει ερευνητικές εξουσίες για να εξετάσει εάν πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια». Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που το πόρισμα της PEGA ζητούσε, ως θεσμικό αντίβαρο, την ενίσχυση ανεξάρτητων εθνικών Αρχών όπως η ΑΔΑΕ.
Αντιδράσεις προκάλεσε και η τελευταία τοποθέτηση της Κομισιόν. «Πριν από πέντε μήνες ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας και η Επιτροπή είχε τρεις μήνες να απαντήσει. Στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου ακούσαμε από τον επίτροπο ότι θα αναληφθεί δράση, αλλά σήμερα πάλι δεν παίρνουμε συγκεκριμένη απάντηση» λέει ο επικεφαλής της PEGA Γερούν Λέναερς, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την πολιτική ομάδα της Κεντροδεξιάς.
Το γεγονός οδήγησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη στην εξής παρατήρηση απέναντι στον επίτροπο Ρέιντερς: «Όταν ένας αριστερός συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Λέναερς από το ΕΛΚ, δεν καταλαβαίνετε ότι κάπου υπάρχει μια αλήθεια; Ότι τα μέλη της επιτροπής PEGA δούλεψαν πάρα πολύ σοβαρά, ότι οι συνάδελφοι του δημοκρατικού τόξου είναι δυσαρεστημένοι από τη δουλειά σας;» Ματαίως ο Ισπανός σοσιαλιστής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα του, τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να επικαλείται συνεχώς την εθνική ασφάλεια για να μην κάνει τίποτα, διαφορετικά όλη η δουλειά που κάνουμε θα έχει πάει στον βρόντο…»
Στα δικαστήρια οι Πολωνοί σοσιαλιστές
Τι θα κάνει η Κομισιόν στο «διά ταύτα»; Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο επίτροπος Ρέιντερς ανέφερε ότι «προετοιμάζουμε μια μη νομοθετική πρωτοβουλία για να διευκρινίσουμε τα όρια και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ενωσιακό κεκτημένο -ιδιαίτερα τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα- και την εθνική ασφάλεια και ελπίζω να έχω τη στήριξή σας».
Όμως, η ασαφής υπόσχεση για μια μη νομοθετική -άρα και μη δεσμευτική- πρωτοβουλία προφανώς δεν εξευμενίζει τον επικεφαλής της PEGA Γερούν Λέναερς. «Αυτό αποτελεί κόλαφο για τα θύματα», είπε ο Ολλανδός χριστιανοδημοκράτης. «Οι μόνοι που επιχαίρουν είναι οι συνάδελφοι της άκρας Δεξιάς, από το πολωνικό PiS για παράδειγμα, που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις προτάσεις μας».
Η είδηση της ημέρας αφορά ακριβώς το εθνολαϊκιστικό κόμμα PiS. Ενώ κορυφώνονται οι μετεκλογικές ζυμώσεις για μια νέα πολωνική κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο και επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Νέα Αριστερά» (Nova Lewica) Λούκας Κόχουτ προειδοποιεί μέσω Στρασβούργου τους εθνολαϊκιστές ότι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για υποκλοπές του παρελθόντος με το λογισμικό Pegasus. «Αυτή η συζήτηση για το Pegasus γίνεται χωρίς τους ευρωβουλευτές του PiS, αλλά έχω καλά νέα γι' αυτούς», τόνισε ο Κόχουτ. «Σύντομα θα συσταθεί ερευνητική επιτροπή στο πολωνικό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να χυθεί άπλετο φως για την κατάχρηση εξουσίας στην περίπτωση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus. Θα σας ελέγξει η επιτροπή και στη συνέχεια τα ανεξάρτητα δικαστήρια της χώρας. Δεν πρόκειται να σας καλύψουμε, θα λογοδοτήσετε».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr