Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για «άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μεγάλης ηλικίας». Ελπίδα στη μειωμένη διάδοση του κορονοϊού, ο ακόμη καλοκαιρινός καιρός που κρατά τον κόσμο σε εξωτερικούς χώρους.
Η κα. Παγώνη εφιστά την προσοχή στους νέους που βγαίνουν με τις παρέες τους, όταν νοσούν να μην συγχνωτίζονται με ηλικιωμένους συγγενείς τους.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν είναι υποχρεωτικό»
Ωστόσο, σημείωσε: «Θεωρούμε επιστημονικά με τις μελέτες και όσα έχουμε μέχρι τώρα δει για τον κορονοϊό, που είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του, πως η πρώτη ομάδα, δηλαδή μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, να δηλώσουν και να πάνε να εμβολιαστούν. Γιατί είναι πολλές οι υποπαραλλαγές, πολλά τα στελέχη του κορονοϊού, όπως η Pirolla με περισσότερες από 30 υποπαραλλαγές και η kraken».
Όπως τόνισε, το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει όλες τις υποπαραλλαγές του κορονοϊού, καθώς είναι όλες υποπαραλλαγές της “‘Όμικρον”.
Όπως διευκρίνισε, δεν προστατεύεται από τον κορονοϊό όποιος νόσησε πριν από έναν χρόνο, καθώς τα αντισώματα που έχει στον οργανισμό του είναι πλέον πολύ λίγα. Η προστατευτική δράση μετά από νόσηση διαρκεί έως τρεις μήνες.
Διευκρινίσεις έδωσε και για το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται 15 ημέρες για να κάνουμε αντισώματα», οπότε με αυτή την πληροφορία θα πρέπει να σπεύσουν οι πιο ευάλωτου ώστε να θωρακιστούν, καθώς μετά τις 20 Νοεμβρίου τα περιστατικά γρίπης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα έως και αρχές Μαρτίου. «Σταδιακά θα πρέπει να το κάνουμε όλοι» υποστήριξε. Για τα παιδιά επισήμανε πως «φέτος έχουν σαφώς περισσότερα αντισώματα από πέρυσι» και συνέστησε στους δασκάλους όσο ο καιρός είναι καλός να ανοίγουν τα παράθυρα για να μπαίνει καθαρός αέρας στις αίθουσες διδασκαλίας.
Όπως τόνισε «εάν κάποιος ηλικιωμένος δεν θέλει να κάνει το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης να εμβολιαστεί οπωσδήποτε με κάποιο από τα υπόλοιπα 4 δοκιμασμένα παλαιά εμβόλια που κυκλοφορούν»
Για τους κοριούς σημείωσε πως «δεν πεθαίνεις από το τσίμπημα του κοριού» και πως το αντιμετωπίζεις όπως και το τσίμπημα κοινουπιού. Ωστόσο τα άτομα με αλλεργία θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο. Λύση για την καταπολέμησή τους είναι ο ζεστός ατμός σε κλινοσκεπάσματα και καθίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr