Οι μετανάστες ειδοποίησαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω του 112. Άμεσα στην περιοχή βρέθηκαν 3 παραπλέοντα σκάφη και μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο με το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά στον χώρο των αποθηκών.
Το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, στην παραλία Αγίου Νικολάου στη Σύμη, εντοπίστηκαν άλλοι συνολικά 82 μετανάστες –42 άνδρες, 15 γυναίκες, 13 αγόρια και 12 κορίτσια–, όλοι καλά στην υγεία τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν προχθές Δευτέρα από τα τουρκικά παράλια με δυο μηχανοκίνητες λέμβους και αποβιβάστηκαν στη παραλία του Αγίου Νικολάου.
Κατά δήλωσή τους, κατέβαλαν χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας και η καθεμία για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Οι λέμβοι καταστράφηκαν.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (3/10) στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως «το μεταναστευτικό πράγματι προκαλεί πολύ “θολούρα”, την οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι και τυχοδιωκτικά, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει γίνει ένα θέμα που απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή δημοκρατία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και αποτελεσματικά».
Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις ανέφερε ότι: «Δεν γίνονταν και δεν γινόταν. Εδώ να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτό που υπάρχει στο διεθνές δίκαιο είναι όρος refoulement. Στα ελληνικά, επαναπροώθηση είναι μια πολιτική ορολογία η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον και συχνά θα σας έλεγα εργαλειακά, κακοπροαίρετα από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν πιστεύουν στη φύλαξη των συνόρων.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό γιατί εδώ τελειώνουν οι αφέλειες, και προς τα άκρα, δεξιά και προς την αριστερά. Δηλαδή, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Το έχουμε δει αυτό και πρόσφατα, με αφορμή την τραγωδία της Πύλου, που πιστεύουν – στην αριστερά κυρίως – ότι οποιαδήποτε φύλαξη συνόρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ο Frontex πρέπει να διαλυθεί. Η Ευρώπη δεν έχει σύνορα ή πρέπει να έχει ανοικτά σύνορα απέναντι στο όποιο εγώ λέω ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ανοικτά σύνορα είναι αντίφαση. Το σύνορο για να είναι σύνορο πρέπει να φυλάσσεται.
Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική με πάρα πολλές διασώσεις».
Σχετικά με το πόσοι είναι οι μετανάστες και πόσοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, ανέφερε: «Στην Ελλάδα έχουμε μετανάστες νόμιμους. Είναι περίπου 700.000 ή 680.000, με χαρτιά, επίσημα, από αυτούς οι μισοί είναι αλβανικής καταγωγής και οι άλλοι μισοί ως επί το πλείστον πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο.
Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, διότι είχαμε μεγάλη διαρροή τα χρόνια της κρίσης και κυρίως κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid. Κυρίως μετανάστες αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι φύγανε από την Ελλάδα και πήγαν κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, με καλύτερους μισθούς και πιο υψηλό επίπεδο διαβίωσης γι΄αυτούς.
Από την άλλη μίλησε για τους αιτούντες άσυλο και για το πόσοι από αυτούς έχουν πάρει άσυλο και πόσοι όχι. «Καταρχάς, το ποσοστό αυτή τη στιγμή επιτυχίας των αιτήσεων ασύλου κυμαίνεται κοντά στο 50%. Οι μισοί από αυτούς που έρχονται, όπως έρχονται οι περισσότεροι με παράνομο τρόπο, είτε δια θαλάσσης στο Αιγαίο, μέσα σε αυτές τις βάρκες που βλέπετε, είτε από τον Έβρο ως επί το πλείστον από τα ανατολικά, δηλαδή από την Τουρκία, οι μισοί από αυτούς παίρνουν εν τέλει προσφυγικό καθεστώς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr