Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καρύδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης. Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού.
Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω. Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι.
Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό».
Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα».
Ο κ. Καρύδης εκτίμησε κλείνοντας ότι το ΟΑΚΑ θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο. «Τουλάχιστον ένα χρόνο, τουλάχιστον, εδώ είμαστε λυπάμαι που το λέω, πρέπει όλοι να λάβουν τα μέτρα τους», είπε εμφατικά ο καθηγητής.
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος είπε στην ΕΡΤ ότι, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων το 2011, άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου «γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς». “Είδα σκουριές”, ανέφερε, ενώ η τεχνική υπηρεσία του είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση». «Ήταν η εποχή των μνημονίων τότε[…] Από τη Γραμματεία Αθλητισμού είπανε ότι καλέσανε την κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17 – 18 εκατομμύρια για να κάνει τη συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα» πρόσθεσε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Επιπλέον ανέφερε ότι «αυτά εδώ όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης οπωσδήποτε. Το τρόφιμο είναι τρόφιμο, αλλά τα σίδερα θέλουνε συντήρηση. Δηλαδή οι γέφυρες που έχουμε με τη διαστολή – συστολή συντηρούνται. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτε».
Εξήγησε ότι «σε κάθε αθλητικό χώρο υπάρχουν ελεγκτικά όργανα και λένε οι τεχνικές υπηρεσίες ότι πρέπει να γίνει συντήρηση, εάν μπορεί να γίνει η συντήρηση. Συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ, στη στοά Καλατράβα που έγινε και ένα ατύχημα, καθώς έπεσε ένα δοκάρι μεγάλο, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία, αλλάξανε βίδες και το σώσαμε γιατί μπορεί να σκοτωνόταν άνθρωπος εκεί, αλλά το άλλο που είναι στα 100 μέτρα ύψος δεν μπορούσε να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΚΑ. Και γι’ αυτό λοιπόν εγώ κάθε 20 μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο[…] Η απάντηση ήταν ότι ήμασταν ακόμα στο μνημόνιο και ήταν πολύ ακριβό, τα 17 εκατομμύρια. Δηλαδή το ίδιο το υπουργείο ήθελε, αλλά δεν μας άφηναν τότε οι ειδικοί, η Ευρώπη[…] Τελικά ο κ. Ανδριανός βρήκε, βγήκανε 8 εκατομμύρια, για να έρθουν ελληνικά συνεργεία να κάνουν τη συντήρηση, αλλά άλλαξε η κυβέρνηση. Εγώ από την αρχή λέω ότι έπρεπε να γίνει συντήρηση των Ολυμπιακών έργων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr