Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος τόνισε ότι «παραγγελία του νέου τύπου πυροσβεστικού αεροσκάφους CL- 515 δεν ήταν δυνατή έως τώρα διότι η κατασκευαστική εταιρία περίμενε τις παραγγελίες για να ξεκινήσει την παραγωγή».
«Ο συνδυασμός των εναέριων μέσων (αεροπλάνα και ελικόπτερα) δασοπυρόσβεσης είναι αυτός που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ανέφερε ο κ. Καραϊωσηφίδης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι η έγκαιρη επέμβαση τη στιγμή που η φωτιά είναι εστία και όχι μέτωπο.
Όσον αφορά στην ανανέωση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης και ιδιαίτερα στα Canadair σημείωσε πως στις δύο εκδόσεις που υπάρχουν σε ελληνική υπηρεσία πηγαίνουν πίσω στη δεκαετία του 70 και του 80 με τελευταίες παραγγελίες στα τέλη του 90» ανέφερε. Όπως σημείωσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματευόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο για μια κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία νέων αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης CL-515, στην οποία έρχονται να προστεθούν και οι εθνικές, ανέφερε. Μέσα σε περίπου δύο χρόνια, με την νέα εξέλιξη, θα μπορέσει να αρχίσει η παράδοση νέων αεροσκαφών CL- 515, αλλά εδώ θα πρέπει να βάλουμε την υποσημείωση ότι η παραγωγή δεν θα είναι μεγάλη, δηλαδή δεν παράγονται μαζικά αυτά τα αεροπλάνα περίπου 8 με 10 το χρόνο, άρα η ικανοποίηση θα πάρει τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια στη συνέχεια.
Επιπλέον ενημέρωσε πως εδώ και ένα χρόνο υπήρχε η διαβούλευση για την προμήθεια μικρότερων μονοκινητήριων υδροπλάνων – αεροσκαφών αντίστοιχων των Καναντέρ τα οποία ενοικιάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. «Υπάρχει η πρόθεση να αγοράσουμε 36. Και ήδη γίνεται προσπάθεια από τις 15/7 για διαβούλευση προμήθειας 15 βαρέων ελικοπτέρων. Άρα το σύνολο αυτό όταν υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας θα δημιουργήσει έναν πραγματικά πολύ ισχυρό στόλο που θα προστίθενται και νοικιασμένα μέσα».
Εν αναμονή του πορίσματος της ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ο κ. Καραϊωσιδίδης σημείωσε πως «είχαμε μια εγκατάσταση η οποία ναι μεν μπορεί να είχε πάρει αρκετά μέτρα πυρασφάλειας εσωτερικά, τα οποία θα δούμε πόσο αποτελεσματικά ήταν, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο δεν υπήρχε αρκετή έκταση ζώνης στην οποία να είχε δημιουργηθεί μια πρώτη ζώνη πυρασφάλειας ακριβώς επειδή υπήρχε γειτνίαση με αγροτικές και άλλες εφαρμογές.
Έτσι η φωτιά πέρασε μέσα στην εγκατάσταση και είχαμε τις εκρήξεις από πυρομαχικά τα οποία όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί πως ήταν αυτά που φυλάσσονταν εκτός των κυρίων αποθηκών. Οι κύριες αποθήκες που περιέχουν τα πυρομαχικά υψηλής αξίας για την πολεμική αεροπορία δεν μπήκαν σε κίνδυνο, όπως δεν μπήκε σε κίνδυνο και η αεροπορική βάση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr