Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο σχολιάζει ότι οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατέστρεψαν σπίτια και ανάγκασαν κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες.
«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε άμεσα στην ερημοποίηση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής φυσικών καταστροφών, σημειώνει το πρακτορείο.
Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών καυσώνων στο βόρειο ημισφαίριο, προκαλώντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες. Ενώ η επέκταση του θερμού αέρα από τη Σαχάρα προς τα νότια προκαλούσε εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή για χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της ερήμου απειλεί τώρα την Ευρώπη.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας - που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, γεγονότα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, τονίζει το Bloomberg.
Ο αντίκτυπος είναι πιο ακραίος στη Μεσόγειο, μια περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με τις βροχοπτώσεις να μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και την άνοδο της θάλασσας να αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.
Μακροπρόθεσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να ανακατανείμει πόρους για αναδάσωση και προληπτικά μέτρα στην Αττική, τονίζει το Bloomberg.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr