Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 123 δασικές πυρκαγιές. Κάποιες εξ αυτών οι τρεις συγκεκριμένα στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στον Πάνακτο Βοιωτίας και από χθες το απόγευμα στην κεντρική Ρόδο μεταξύ του Απόλλωνα και των Λάερμων. Οι πιο σημαντικές λοιπόν από τις 123 είναι αυτές».
«Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, όπου υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα και στο ανατολικό κομμάτι προς το Στεφάνι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά, το δυτικό κομμάτι προς την Βλυχάδα και ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της περιοχής της Μάνδρας. Ένεκα της σφοδρότητας του φαινομένου πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε μηνύματα 112, όπως στη Νέα Ζωή και στον οικισμό του Νέου Πόντου, όπου έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν αυτές τις περιοχές για την ασφάλεια των κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με την αμιγώς πυροσβεστική επιχείρηση, υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα τα οποία καλούμε τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια να πρέπει να εκκενώσουν μια κατοικημένη περιοχή διότι πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά. Και επίσης να αναφερθώ και στην άλλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στην Καλλιθέα Λουτρακίου. Το κομμάτι του ενεργού μετώπου το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανατολικά του Αγίου Χαράλαμπου και είναι προς τους Αγίους Θεοδώρους και είναι σε απόσταση ασφαλείας βορείως από τα διυλιστήρια» ανέφερε αναλυτικά.
Ερωτηθείς αν υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των εναέριων μέσων, ο κ. Αρτοποιός, απάντησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, με υπηρεσιακούς όρους, σημειώνοντας καταρχήν ότι οι χρόνοι αντίδρασης και απόκρισης είναι συγκεκριμένοι.
«Πάντα υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα από το πρώτο φως μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Όταν παίρνει εντολή απογείωσης ένα ελικόπτερο ή ένα αεροσκάφος, δεν μπορεί να πει δεν σηκώνομαι. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν θα σηκωθεί, αυτό μπορεί να είναι μια βλάβη ή μια καθήλωση για οποιονδήποτε λόγο, ο οποίος όμως αποδεικνύεται. Πάντα λοιπόν υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα, πάντα γίνονταν εναέριες επιχειρήσεις παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις. Φυσικά πολλές φορές, παγκοσμίως είναι αυτό ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί, η σφοδρότητα του φαινομένου να ξεπεράσει τις δυνατότητες ενός πυροσβεστικού μηχανισμού και να πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα όπως είναι το 112 προκειμένου να διασωθούν οι πολίτες» εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.
Για τη φωτιά στον Κουβαρά
Απαντώντας συγκεκριμένα για τη φωτιά στην περιοχή του Κουβαρά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση. «Όταν μιλάμε για μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, πρέπει να το δούμε συνολικά το θέμα. Όταν μια πυρκαγιά στην παγκόσμια πυροσβεστική στρατηγική διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, είναι μια πυρκαγιά που βεβαίως κάνει υλικές ζημιές αλλά δεν είναι μια σαρωτική καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται επί μακρόν. Αυτό εννοώ συνολικά. Μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί 24 ώρες βεβαίως μας απασχολεί, βεβαίως παίρνουμε μέτρα, βεβαίως ο μηχανισμός ενεργοποιείται άμεσα, αλλά είναι μια πυρκαγιά που διαρκεί εικοσιτέσσερις ώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε πυρκαγιές που μαίνονται για μέρες ή και μήνες, όπως συμβαίνει στον Καναδά που διαρκεί τρεις μήνες, ή στις Κανάριες Νήσους που καίνε πάνω από δέκα μέρες, ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε πως «όταν μια πυρκαγιά διαρκεί 24 ώρες και βεβαίως με αυτό το αποτέλεσμα που υπάρχουν φθορές, υπάρχουν υλικές ζημιές, όμως ο μηχανισμός κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως και επιχειρησιακώς δυνατόν για να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Αυτό το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, είμαστε εν μέσω καύσωνα, είμαστε εν μέσω δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν δυστυχώς την εκδήλωση και επέκταση κάποιων πυρκαγιών. Αντιμετωπίζουμε τρεις δύσκολες πυρκαγιές αυτή τη στιγμή ,από το Λουτράκι στους Αγίους Θεοδώρους και στα Δερβενοχώρια και στη Ρόδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία θερμική εργασία στην ύπαιθρο αυτό τον καιρό, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να εκδηλωθούν σοβαρές δασικές πυρκαγιές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν το κοινωνικό σύνολο, τις περιουσίες τους και φυσικά τον δασικό μας πλούτο. Και πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε όλοι. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο στην ύπαιθρο αυτό τον καιρό» είπε καταλήγοντας ο κ. Αρτοποιός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr