Πιο συγκεκριμένα, την εν λόγω αξιολόγηση, που περιλαμβάνεται σε εσωτερική έκθεση, επικαλούνται οι New York Times, τονίζοντας ότι η σχετική εξέλιξη ακολουθεί ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες την τελευταία δεκαετία στη Μεσόγειο.
Η έκθεση του αξιωματούχου Γιόνας Γκρίμχεντεν αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα σε σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές της, αναφέροντας σειρά περιπτώσεων που δείχνουν άδικη μεταχείριση από πλευράς ελληνικών αρχών προς αιτούντες άσυλο και μετανάστες, παραβιάζοντας εσωτερικούς κανόνες της υπηρεσίας.
Οι ΝΥΤ αναφέρουν υπόθεση που ερεύνησαν τον Μάιο, διαπιστώνοντας ότι το ελληνικό Λιμενικό είχε συγκεντρώσει και εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο σε μια σχεδία στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών.
Σε εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία της Frontex, ο κ. Γκρίμχεντεν συμβουλεύει το συμβούλιο σχετικά με «πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος δραστηριοποίησης του οργανισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46», το οποίο προβλέπει απόσυρση λόγω παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με περίληψη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκρίμχεντεν πρότεινε «τα ισχυρότερα πιθανά μέτρα» ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο», αναφέροντας ρητά την αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.
Οι συστάσεις Γκρίμχεντεν δεν είναι δεσμευτικές και υπόκεινται στην έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έκθεση, την οποία ανέφερε πρώτη η Le Monde, παραδόθηκε λίγες μέρες μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιουνίου, που οδήγησε στον θάνατο 650 ανθρώπους αφήνοντας τη Frontex και τους Έλληνες αξιωματούχους να προσπαθούν να εντοπίσουν τις ευθύνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr