Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Frontex είπε στο Politico ότι αφού αρχικά εντόπισε το σκάφος και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές, προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ενός αεροσκάφους από την Ιταλία, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.
Όταν ρωτήθηκε για αυτή την έλλειψη απάντησης, η ελληνική ακτοφυλακή είπε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει «σχετικά με λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού».
Αεροσκάφος της Frontex εντόπισε για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε διεθνή ύδατα στις 13 Ιουνίου και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Το αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από την Frontex από την Ιταλία, συνέχισε να παρακολουθεί το σκάφος μέχρις ότου τελείωσαν τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του.
Η Frontex ανέπτυξε δύο αεροσκάφη στην Ελλάδα, ένα drone και ένα αεροπλάνο, αλλά κανένα δεν συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση. Η Υπηρεσία (Frontex) προσφέρθηκε να πετάξει το drone πάνω από το σκάφος, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να παραστεί σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, όπου κινδύνευαν 80 άτομα.
Τότε η Frontex προσφέρθηκε να στείλει πίσω το αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά τον ανεφοδιασμό, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr