Τα άτομα είχαν προσαχθεί στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας όπου και ανακρίθηκαν ως για τη διακίνηση των μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα», το οποίο ναυάγησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα αυτά θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στο λιμάνι της Λιβύης Τομπρούν και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία. Στο πλοίο μετέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο, όσο από τη Λιβύη και το Πακιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές αναζητούσαν τους διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, με το κόστος ανά άτομο για το ταξίδι θανάτου να ανέρχεται από 4.000 έως 6.000 ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε.
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως 8 άτομα είχαν προσαχθεί και ανακρίνονταν, τα οποία οι Αρχές εντόπισαν μετά από υποδείξεις μεταναστών που κατάφεραν να σωθούν από το πολύνεκρο ναυάγιο.
Μέχρι αυτή την ώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, 104 άτομα έχουν διασωθεί ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων, στο σκάφος βρίσκονταν 750 άτομα. Παράλληλα οι ίδιες μαρτυρίες κάνουν λόγος πως υπήρχαν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση, ενώ στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι επιζώντες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Την ίδια ώρα στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες. «Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.
{https://twitter.com/LeijtensFrontex/status/1669371393115316227}
Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Άλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν. Παράλληλα, στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί όλη τη μέρα οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr