Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε: «Ήδη έχουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεσπιτωθεί. Το ύψος νερού συνεχίζει να ανεβαίνει και καθώς κυλάει προς τα κάτω θα συνεχίσει να πλημμυρίζει και άλλες περιοχές. Το νερό αυτό στη συνέχεια μπορεί να συνοδεύεται και με λάσπη και με άλλα, θα το δούμε στη συνέχεια».
«Ήδη ξέρουμε για παράδειγμα, για εκατοντάδες τόνους λιπαντικών μέσα από τα μηχανήματα του εργοστασίου που έχουν παρασυρθεί και βρίσκονται μέσα στον υδάτινο όγκο ο οποίος κυλάει και πηγαίνει προς τα κάτω. Ένα λοιπόν κομμάτι, το καθαρά μηχανικό, θα πλημμυρίσουν κάποιες περιοχές, θα χρειαστεί να εκκενωθούν. Αν πάμε στο καθαρά περιβαλλοντικό κομμάτι στην κάθοδο του νερού, στη ροή του νερού, είναι μια περίοδος στην οποία οι όχθες όλες ήταν γεμάτες από φωλιές πουλιών».
«Όλες αυτές πλέον έχουν καταστραφεί και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό πλέον είναι καθοριστικό για τους πληθυσμούς τους. Το νερό αυτό θα επηρεάσει επίσης όλες τις περιοχές που βρίσκονται στην κοιλάδα αυτή, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες περιοχές σημαντικές για τη βιοποικιλότητα τους. Ανάλογα με το για πόσο θα μείνουν πλημμυρισμένες και με τι ύψος νερού, θα ξέρουμε αν η καταστροφή τους θα είναι συνολική για πολύ μεγάλο διάστημα, για μικρότερο διάστημα ή αν είναι κάτι επιπόλαιο ή κάτι το οποίο θα αφήσει τραύματα που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να επουλωθούν» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Το νερό είναι μολυσμένο, συμπλήρωσε, όχι επειδή ήταν μολυσμένο μέσα στη δεξαμενή, αλλά επειδή στην κάθοδό του ξεπλένει από δεξαμενές καυσίμων μέχρι βυτία ολόκληρα.
Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, ένα έργο το οποίο αρδεύει μία περιοχή περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων στρεμμάτων.
«Δύο περιοχές για την ακρίβεια. Υπάρχει ένα δίκτυο αγωγών άρδευσης που είναι πάνω από 1.600 χιλιόμετρα, μιλάμε για νούμερα τα οποία μας τρομάζουν, δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε. Οι περιοχές αυτές είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν νερό για να αρδευτούν μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στους επόμενους μήνες, το οποίο σημαίνει τραγικές συνέπειες όχι μόνο για τους πληθυσμούς αυτούς, αλλά αν οι περιοχές αυτές ανήκαν στους σιτοβολώνες, οι οποίοι εξάγουν κιόλας σιτηρά στον υπόλοιπο κόσμο, είναι κάτι που μας αφορά και εμάς» εξήγησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr