Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Γιαννακός σημείωσε- σχετικά με το τελευταίο περιστατικό του θανάτου της 19χρονης- ότι η κλήση στο ΕΚΑΒ είναι καταγεγραμμένη επίσημα στις 10:55 και όχι στις 08:30 όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς.
«Από κει και πέρα, δίνεται καταβολή δυνάμεων, έγκυος γυναίκα, δηλαδή υποβαθμίζεται το περιστατικό. Δεν σημαίνει όμως αυτό τίποτα. Ένας συγγενής όταν καλεί ασθενοφόρο δεν ξέρει να εκτιμήσει το περιστατικό. Το ασθενοφόρο πρέπει να πηγαίνει άμεσα» τόνισε ο κ. Γιαννακός.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συγγενείς μετά τις 11 ξαναπήραν τηλέφωνο, είπαν ότι επιβαρύνθηκε το περιστατικό και έφυγε κινητή μονάδα για να την παραλάβει. «Όμως όταν κλήθηκε 11, σας λέω εγώ, αν πήγαινε 11:30 μπορεί να μην πέθαινε το μωρό και η γυναίκα. Μισή ώρα είναι ανεκτή, άντε μία. Τρεισήμισι ώρες;» επισήμανε.
«Στην Αττική επιχειρούν 45 ασθενοφόρα αντί για 90. Γι’ αυτό έγινε, γιατί δεν έχουμε διασώστες και ασθενοφόρα. Και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα ως πολιτεία. Ασθενοφόρα έχουμε πολλά, αλλά είναι χαλασμένα γιατί έχουν κάνει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Ούτε κόσμο έχουμε, ούτε πληρώματα ασθενοφόρων. Αν είχαμε κόσμο θα λειτουργούσαν περισσότερα και ας είναι χαλασμένα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 αντί για 90 για όλη την Αττική και στη βραδινή βάρδια 25 αντί για 50» κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.
Πιο τρομακτική η κατάσταση στα νησιά
Περιγράφοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως «για άλλο ένα καλοκαίρι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα νησιά δυστυχώς είναι υγειονομικά ανοχύρωτα, από νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων».
Το υγειονομικό προσωπικό που ανήκει στον μόνιμο πληθυσμό των νησιών έχει εξαντληθεί, προσέθεσε ο κ. Γιαννακός. Όσοι υπήρχαν, είναι ή ιδιώτες γιατροί ή είναι στο νοσοκομείο. «Οι περισσότεροι ιδιωτεύουν, το προτιμούν παρά να πάνε στο νοσοκομείο, να εφημερεύουν κάθε μέρα όλο το μήνα και να παίρνουν 1850 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για άλλη μια φορά λοιπόν, δεν φρόντισαν να στελεχώσουν τους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα μεγάλα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το εικοσιτετράωρο. Όχι μόνο στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Σύρο, στη Σάμο, νησιά που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Όταν είναι ένα ασθενοφόρο θα πάει στο πρώτο περιστατικό. Το δεύτερο περιστατικό που θα είναι έκτακτο που θα χρειάζεται πρώτες βοήθειες θα μεταφερθεί με ΙΧ ή σε καρότσα φορτηγού. Μην κοιτάτε που όλα δεν γίνονται γνωστά, γιατί δεν καταλήγουν. Υπάρχουν περιστατικά πολλά που πηγαίνουν έτσι αλλά επειδή πηγαίνουν καλά, δεν απασχολούν τη δημοσιότητα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Στα νοσοκομεία, στη Σαντορίνη για παράδειγμα, δεν έχουμε αναισθησιολόγο, μικροβιολόγο, παθολόγο, πνευμονολόγο. Πέρυσι νοσηλεύονταν δύο περιστατικά κορονοϊού, ένα από τη Μεγάλη Βρετανία και ένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύονταν με γενικό γιατρό, χωρίς παθολόγο πνευμονολόγο. Γίναμε ρεζίλι διεθνώς» ανέφερε ακόμα.
Η λύση σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό είναι να δοθούν κίνητρα, με βασικότερο τους μεγαλύτερους μισθούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr