Κύριε Υπουργέ αναλάβατε σε μια ευαίσθητη διεθνή συγκυρία ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τιςπροτεραιότητές σας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης;
Κοιτάξτε, στόχος της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή της οικονομικής μας στρατηγικής στα νέα δεδομένα, η αύξηση των εξαγωγών, η ενίσχυση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των ελληνικών ομίλων, αλλά βεβαίως και η προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει κυρίως τέσσερα μεγάλα ανοίγματα, με πρώτο και κύριο την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου έχουμε ήδη δημιουργήσει σταθερά ερείσματα .
Στη ΝΑ Ευρώπη έχουμε επενδύσει πάνω από 14 δις ευρώ, έχουμε δημιουργήσει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, διαθέτουμε πάνω από 2.500 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών, ελέγχοντας πάνω από το 20% της τραπεζικής αγοράς. Είμαστε πρώτοι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία, τρίτοι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ανερχόμενη επενδυτική δύναμη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.Κατά το 2006 σημειώθηκε μία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες της περιοχής της τάξεως του 28,5%.
Επιπλέον, προτεραιότητά μας είναι να επιτύχουμε 100% απορροφητικότητα των αναπτυξιακών κονδυλίων ύψους 550 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, μέχρι το 2011.
...Που θα διοχετευτούν αυτά τα κονδύλια;
Μερικά από τα σημαντικότερα έργα που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε είναι:
-Ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ, ο οποίος θα ενώσει την Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι, μέσω Σκοπίων και εκείθενμε την Κ. Ευρώπη.
-Ο οδικός άξονας Σαγιάδα-Κονίσπολη-’γιοι Σαράντα.
-Το Διαβαλκανικό δίκτυο οπτικών ινών (Seelight Program), το οποίο θα διασυνδέσει όλα τα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρατης Ελλάδας με τα αντίστοιχα στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ.
-Νοσοκομεία σε Βουλγαρία ,Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθούμεστο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν, τελικά επιπτώσειςστις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις εξαιτίας της μη επίλυσης αυτού του θέματος;
Πρέπει η ΠΓΔΜ να κατανοήσει ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι θέμα που αφορά την ιστορική αλήθεια, την αρχή της καλής γειτονίας και το δικό της συμφέρον.
Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στη γειτονική χώρα. Θα μπορούσε το γεγονός αυτό να αποτελέσει μοχλό πίεσης;
Εύχομαι η γειτονικήχώρα να αξιολογήσει σωστά την συνεισφορά της Ελλάδαςκαι να παρακάμψει τις συναισθηματικές προσεγγίσεις, αναδεικνύοντας τον ρεαλισμό σε κατευθυντήρια αρχή της πολιτικής της σκέψης,μέσα από ένα πνεύμα και μια πρακτική καλών γειτονικών σχέσεων με τη χώρα μας, που μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από αυτή.
Σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν, ωστόσο, οι ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις.Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Τουρκίας ξεπέρασε, το 2006 τα 2,7 δις δολ. ΗΠΑ, ενώτο πρώτο εξάμηνο του 2007 άγγιξε τα 1,49 δις δολ. ΗΠΑ. Οι ελληνικές εξαγωγές, το 2006, ανήλθαν σε 1,1 δις δολ. ΗΠΑ με εισαγωγές από την Τουρκία να φθάνουν τα 1,7 δις δολ. ΗΠΑ. Πάντως, το επίπεδο των διμερών εμπορικών σχέσεων είναι πολύ καλύτερο από εκείνο πριν από δέκα χρόνια. Επιπλέον,50 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη στην Τουρκία.Ας μην ξεχνάμε τις στρατηγικής σημασίας επενδύσειςπραγματοποιήθηκαν στηχώρα αυτή από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Eurobank . Κατόπιν τούτων, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπερβαίνουν τα 3 δις δολ. ΗΠΑ.
Θεωρείτε ότι το Κουρδικό θα έχει - και ποιες - επιπτώσεις στο διεθνές και ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς τη γείτονα χώρα;
Το όλο ζήτημα και η προσπάθεια αντιμετώπισής του από τις τουρκικές αρχές, δεν εμφανίστηκε πρόσφατα, αλλά αποτελεί κατάσταση που απασχολεί χρόνια την Τουρκία και δεν φαίνεται να επηρεάζειτο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Η έως τώρα εξέλιξή του δεν έχει επηρεάσει ούτετιςελληνικές επενδύσεις ούτε το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη γειτο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr