Αυτό αναφέρει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατιας André Rougé, σημειώνοντας ότι, σε όλο τον κόσμο, 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας – που αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 10 εκατομμυρίων σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το 2016.
Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση, υπογραμμίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι, για αρκετές χώρες της ΕΕ, ο εκτιμώμενος κίνδυνος παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τη σύγχρονη δουλεία έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τον Δείκτη Σύγχρονης Σκλαβιάς.
Η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Βουλγαρία έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «υψηλού κινδύνου» ως αποτέλεσμα πολυάριθμων παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας και της εμπορίας σκλάβων.
Οι μετανάστες είναι οι πιο πιθανό να πέσουν θύματα δουλείας, καθώς χρησιμοποιούνται για φθηνή και εύκολα εκμεταλλεύσιμη εργασία και αυτή η κατάσταση ενισχύεται μόνο με τη δημιουργία και τη διαιώνιση μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη, καταλήγει ο ευρωβουλευτής.
Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε, πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ , για να θέσει τέλος στη σύγχρονη δουλεία στην Ευρώπη καθώς και ποιά άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κομισιόν για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες συχνά αποτελούν πηγή δουλείας στην ΕΕ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr