Στην εκδήλωση συμμετείχαν διπλωμάτες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής, υπογραμμίστηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί του ACG με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ και την επιχειρηματική κοινότητα, τα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά και ερευνητικά του προγράμματα, καθώς και ο σημαντικός οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπός του εντός και εκτός Ελλάδας.
Σε μια εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ, η συζήτηση αποσκοπούσε στη στήριξη των προσπαθειών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μέσω εκπαιδευτικών σχέσεων και των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας του ACG με πιθανούς δωρητές και ακαδημαϊκούς εταίρους στις ΗΠΑ.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Επιτρόπων του ACG, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Smith, υπογράμμισε ότι το ACG «είναι κάτι περισσότερο από ένας πυλώνας αμερικανικής εκπαίδευσης. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας». Ταυτόχρονα, επεσήμανε το φιλόδοξο σχέδιο του ACG να χτίσει πάνω σε αυτήν τη βάση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ACG 150, η οποία έλαβε το όνομά της από την επερχόμενη 150ή επέτειο, το 2025, από την ίδρυση του Κολλεγίου στη Σμύρνη.
Ο Πρόεδρος του ACG, Δρ. David Horner, τόνισε επίσης την αποστολή του Κολλεγίου «να προσφέρει ξεχωριστή και βιώσιμη αξία στους φοιτητές, την Ελλάδα, την αμερικανική εκπαίδευση, την ελληνική κληρονομιά και την παγκόσμια κοινότητα μέσω διαμορφωτικής διδασκαλίας, υποτροφιών και υπηρεσιών». Προσέθεσε ότι το ACG είναι ένας «ισχυρός μικρο-πυλώνας» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ, με 65.000 αποφοίτους (το 89% των οποίων διαμένει στην Ελλάδα), ένα μοναδικό πρόγραμμα παράλληλων σπουδών με 2.360 φοιτητές από τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, και σχεδόν 3.000 φοιτητές από 367 αμερικανικά ιδρύματα που συμμετείχαν μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών την ίδια περίοδο.
Ο Δρ. Horner αναφέρθηκε επίσης στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και την Ευημερία της Ελλάδας του ACG, το οποίο υποστηρίζει τη μετάβαση της χώρας προς τη διαμόρφωση μίας οικονομίας η οποία θα εστιάζει σε βασικούς τομείς υψηλής ανάπτυξης μέσω τριών κέντρων Αριστείας, ένα Δίκτυο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, με ένα Κέντρο Καινοτομίας που θα ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», και το Ερευνητικό Κέντρο ACG για τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και την επώαση νεοφυών επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Η Εκπαίδευση ως πυλώνας των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας», η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού και θεωρείται καθοριστική για την προσωπική και οικονομική εξέλιξη. Πρόσθεσε, δε, ότι οι εκπαιδευτικές συνεργασίες και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μπορούν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση των ανθρώπινων σχέσεων. Η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Erika Olson, τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς αυτά ενδυναμώνουν τους φοιτητές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη βαθύτερων διεθνών δεσμών. Όπως σημείωσε, μάλιστα, η Ελλάδα είναι ο ένατος πιο δημοφιλής εκπαιδευτικός προορισμός για τους Αμερικανούς φοιτητές και όγδοη στην ΕΕ ως προς τον αριθμό φοιτητών που στέλνει στις ΗΠΑ.
«Η Ελλάδα είναι πραγματικά μια χώρα νέων, αναδυόμενων ευκαιριών» δήλωσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, Ethan Rosenzweig. Τόνισε επίσης την αξία προγραμμάτων όπως το Fulbright Scholarship και οι ανταλλαγές του Digital Communications Network, σημειώνοντας ότι οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές διασφαλίζουν ότι οι σπουδαστές εκτίθενται σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ανταλλάσσουν τεχνικές πληροφορίες και διατηρούν σχέσεις για μελλοντική συνεργασία.
Στη συζήτηση σχετικά με το ρόλο της εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Eμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, σημείωσε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών δεξιοτήτων. Όπως τόνισε, η Ελλάδα αναμένεται να έχει έλλειψη 7.500 επαγγελματιών στον τομέα της τεχνολογίας τα επόμενα επτά χρόνια, ανάγκη που μπορεί να ικανοποιηθεί εστιάζοντας στην τεχνολογική κατάρτιση και την εκπαίδευση στους τομείς STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Hellenic Innovation Network, επιχειρηματίας και συγγραφέας, Μαρίνα Χατσόπουλος, σημείωσε την ανάγκη και για άλλες δεξιότητες, όπως η σύνταξη προτάσεων επιχορήγησης, και επεκτάθηκε στην αξία των startup επιχειρήσεων στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κοινωνική κινητικότητα και στην αντιστροφή της διαρροής επαγγελματιών στο εξωτερικό (brain drain). Όπως εκτίμησε, το startup οικοσύστημα βρίσκεται σε φάση εκκίνησης και θα χρειαστεί άλλα 5-10 χρόνια για να αποφέρει καρπούς, προσελκύοντας με τη σειρά του και ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα.
Τέλος, η Senior Director of Education Policy της Microsoft, Allyson Knox, υποστήριξε ότι «η μοναδικότητα της Ελλάδας έγκειται στο ότι όλα είναι δυνατά» – σημειώνοντας ότι οι νέοι πρέπει να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας καινοτομίας που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι εάν η ηλεκτρονική σειρά μαθημάτων της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη, οι τέσσερα εκατομμύρια μέχρι τώρα επισκέψεις «αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται και διψά να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη».
Η εκδήλωση του ACG στην Ουάσιγκτον διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ και σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr