Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
Το δίκαιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ δικαιολογείται πλήρως καθώς χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η έκρηξη του πληθωρισμού και του κύματος ακρίβειας που «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 6 του ν.4051/2012, το καταβαλλόμενο ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 42 του ν. 1140/1981, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας λόγω απολύτου αναπηρίας, υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011.
Η προαναφερόμενη διάταξη είχε προβλεφθεί από τον νομοθέτη το 2012, για την προστασία του εξωιδρυματικού επιδόματος και του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τη μείωση του κατώτατου μισθού που επέφεραν στη συνέχεια οι μνημονιακές πολιτικές.
Σήμερα, που η κυβέρνηση προβαίνει στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου 2023, η ΕΣΑμεΑ αιτείται την κατάργηση της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012, προκειμένου το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και το ποσό του επιδόματος απολύτου αναπηρίας (που καταβάλλονται στα άτομα με αναπηρία) να αυξάνονται κατ’ ελάχιστο, αντίστοιχα με τον κατώτατο μισθό.
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών.
Επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη μάλιστα ότι οι τελευταίες αυξήσεις αναπηρικών επιδομάτων δόθηκαν το 2011, πάνω από μια δεκαετία πίσω δηλαδή και με τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς να ανεβαίνουν.
Δείτε εδώ την επιστολή της ΕΣΑμεΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr