Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, μιλώντας στο OPEN, πως οι σεισμοί σε Κρήτη και Ζάκυνθο σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τον σεισμό της Τουρκίας και τους μετασεισμούς στην ευρύτερη περιοχή. «Οι σεισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, βρισκόμαστε σε δυο τελείως διαφορετικές τεκτονικές δομές και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση», ανέφερε.
«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία υπάρχει μια ευαισθητοποίηση ρηγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο από όσο φαίνεται με βάση τις επιστημονικές μελέτες, πολύ πιθανό σενάριο ο Εγκέλαδος να χτυπήσει και την Κωνσταντινούπολη:
«Στην Κωνσταντινούπολη το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα ρήγμα χιλίων χιλιομέτρων. Το 1999 μετά τον σεισμό στην Τουρκία είχαμε τον σεισμό των Αθηνών. Εκεί φάνηκε πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του σεισμού της Κωνσταντινούπολης και του σεισμού της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση όταν γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, που αναμένεται να γίνει με βάση τις απόψεις όλων των επιστημονικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Έχει καθυστερήσει ο σεισμός. Στην Κωνσταντινούπολη περιμέναμε εμείς έναν δυνατό σεισμό και όχι στα Άδανα, την Αντιόχεια.
Όταν γίνει αυτός ο ισχυρός σεισμός που αναμένεται να έχει μέγεθος έως 7,4 Ρίχτερ τότε θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του σεισμού και του ρήγματος έτσι ώστε να δούμε εάν ενοχλήσει τον ελληνικό χώρο. Δεν είναι σίγουρο εάν τώρα επηρεάσει την Ελλάδα. Τότε η τουρκική πλάκα προωθήθηκε προς το Αιγαίο, την αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν είναι απαραίτητο όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να επαναληφθεί η όλη διαδικασία με την πλάκα», τόνισε.
Ο καθηγητής επισήμανε πως «αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τη σεισμικότητα στο βόρειο τμήμα του τουρκικού χώρου και να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά όταν και αν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις».
Σε ερώτηση για το εάν 7,4 Ρίχτερ χτυπήσουν στην Κωνσταντινούπολη θα επιφέρουν τέτοια καταστροφή όπως αυτή που είδαμε στο Χατάι και τις γύρω περιοχές απάντησε «μετά τον σεισμό του 1999 οι Τούρκοι συνάδερφοι έχουν κάνει σενάρια για μεγάλους σεισμούς και έχουν κάνει αποτίμηση. Τα σενάρια αυτά είναι δυσοίωνα, κυρίως λόγω της πυκνότητας των κτιρίων».
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε Τουρκία και Συρία από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα οδεύουν προς το τέλος τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr