«Ο βασικός άξονας μιας ευρωπαϊκής οπλικής βοήθειας Leopard 2 είναι η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή επεκτείνει τον στόλο της σε 328 άρματα μάχης», αναφέρει η εφημερίδα Tageszeitung. Και αυτό «γιατί το Βερολίνο πρέπει να δώσει πράσινο φως σε κάθε εξαγωγή του άρματος Made in Germany».
«Οι μεγαλύτεροι στόλοι Leopard 2 στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα και η Τουρκία», όπως σημειώνει η taz. Η αποστολή των αρμάτων από τις δύο χώρες φαίνεται όμως απίθανη. «Διότι οι δύο χώρες σε μεγάλο βαθμό εξοπλίζονται κυρίως η μια ενάντια της άλλης», εξηγεί η εφημερίδα. «Δεν περνάει χρόνος χωρίς απειλές μεταξύ των γειτόνων που ανταγωνίζονται για επιρροή στη Μεσόγειο».
Η Αθήνα, όπως αναφέρει η taz, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία του Leopard 2 Krauss-Maffei Wegmann για τον εκσυγχρονισμό του άρματος στην πιο πρόσφατη εκδοχή A7 ενώ η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική έναντι των αραβοκουρδικών γειτόνων της, με επεμβάσεις στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας τα δικά της Leopard 2.
Όπως σημειώνει η DW, ανησυχία στο Παρίσι προκαλεί εν τω μεταξύ η γερμανική διστακτικότητα στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Είναι κοινό μυστικό ότι το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τη στρατηγική καθυστέρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης [σ.σ. της Γερμανίας]», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Και αυτό γιατί η παράδοση αρμάτων μάχης γερμανικής παραγωγής μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα μόνο με γερμανική έγκριση».
Αυτό θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινό άρμα μάχης Main Ground Combat System (MGCS), το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc από το 2035, σύμφωνα με την FAZ.
Το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν ήδη συμφωνήσει για το έργο τον Ιούλιο του 2017, αλλά από τότε δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr