«Τα νοσοκομεία Παίδων σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στην Αθήνα, είχαν γεμίσει όλες αυτές τις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη στο OPEN.
«Από αρχές Νοέμβρη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις ενώ τις περιμέναμε μετά τις 20. Είναι αρκετές ειδικά των αναπνευστικών, ειδικά ο συγκυριακός αναπνευστικός ιός που αφορά τα μικρά παιδιά. Εκεί έχει ξεκινήσει ο πανικός. Οι γονείς ήταν σε πανικό γιατί δεν είχαν και τα φάρμακα να το αντιμετωπίσουν στο σπίτι, και όταν πρόκειται για μικρό παιδί εδώ είναι διαφορετικές καταστάσεις», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τις ελλείψεις στα φάρμακα είπε πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού «αν κάποια μητέρα δεν μπορεί να βρει αντιπυρετικό και αντιβίωση, θα πάρει το παιδί ή στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Προς το παρόν φάρμακα έχουμε στα νοσοκομεία».
Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να γίνει με τα φάρμακα, η ίδια απάντησε πως «μέχρι τις 8 Ιανουαρίου οι φαρμακαποθήκες είναι κλειστές, μετά τις 10 του μηνός ανοίγουν. Θα πρέπει ο ΕΦΕΤ να κάνει αύξηση παραγγελιών για τις δραστικές ουσίες γιατί έρχονται από το εξωτερικό.
Οι πρώτες ύλες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι παραγγελίες και χωρίς τις τυπικές διαδικασίες, οι οποίες κρατάνε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πρόσθεσε ότι «επιπλέον θα πρέπει τα φάρμακα τα οποία λείπουν, τα αντιβηχικά, οι αντιβιώσεις, αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν με ποια γενόσημα θα αντικατασταθούν. Υπάρχουν ελλείψεις στο 80% στο εξωτερικό και μάλιστα στις πρώτες ύλες».
Τέλος, η κα. Παγώνη συνέστησε εμβολιασμό καθώς οι μήνες που η γρίπη φτάνει στο αποκορύφωμά της είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Όπως είπε «περιμέναμε αυτούς τους ιούς, είναι η εποχή τους, όπως ο ιός της γρίπης. Ο ιός αυτός δεν έχει φτάσει το πικ ακόμα, Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι οι μήνες έξαρσης. Αυτές τις μέρες όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί - και είναι πολλοί αυτοί- να πάνε. Έχουμε χαλαρώσει αλλά δεν χρειαζόμαστε πίεση στα νοσοκομεία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr