Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης συμμετείχαν 73 άτομα, στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην έναρξη της εκπαίδευσης, παρόντες εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Τάσος Μαντάγαρης.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα trafficking δεν το δηλώνουν οικειοθελώς. Για τον λόγο αυτό, είπε, η εκπαίδευση σε θέματα εμπορίας ανθρώπων είναι σημαντική, καθώς ενισχύει την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αυξάνει την κατανόηση του φαινομένου και συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε επίσης ότι οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις και χρησιμοποιώντας έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των θυμάτων, μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα στον αγώνα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
Σημείωσε δε ότι η φιλοξενία της εκπαίδευσης του ΚΜΟΠ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα της αναγκαιότητας για συντονισμό και συνέργειες μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του trafficking.
O Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ ανέφερε από την πλευρά του ότι αποτελεί εξαιρετικής σημασίας η πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδεύσεων για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών πρώτης γραμμής εμπλέκονται στις διαδικασίες αναγνώρισης, παραπομπής των θυτών και αποκατάστασης των θυμάτων.
Η ετοιμότητα του προσωπικού που εργάζεται σε δημόσιες υπηρεσίες να αναγνωρίζει τα σημάδια εκείνα που μπορεί να υποδηλώνουν εμπορία ανθρώπων είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για την καταπολέμηση αυτού του «αόρατου» εγκλήματος, τόνισε ο κ. Μοσκώφ.
Εκ μέρους του ΚΜΟΠ, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δρ. Γιάννης Παππάς, Διευθυντής Προγραμμάτων, ο οποίος υπογράμμισε τη σταθερή, ενεργό παρουσία και προσφορά του ΚΜΟΠ τα τελευταία 11 χρόνια στον χώρο του anti-trafficking, κυρίως μέσα από την επιμόρφωση επαγγελματιών που εργάζονται με θύματα εμπορίας, την ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων trafficking καθώς και από την προώθηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Επίσης, η κ. Νατάσα Αλεξοπούλου, Διαχειρίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος AMELIE, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση, μίλησε για το πρόγραμμα αλλά και για τους στόχους του σεμιναρίου. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε από τις εκπαιδεύτριες κ. Ειρήνη Βλάχου, Μαρία - Έλλη Δουφεξή Καπλάνη και Αγγελική Σεραφείμ.
Το AMELIE είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων, αυξάνοντας την ικανότητα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής να εντοπίζουν, να παραπέμπουν με ασφάλεια και να παρέχουν υπηρεσίες ευαίσθητες ως προς το φύλο και το τραύμα σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στις ενήλικες γυναίκες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr