Όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, “αποτελεί ευρωπαϊκή διαπίστωση ότι η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης επιταχύνει την απονομή της”. Σύμφωνα με όσα τόνισε σε χαιρετισμό του στο 1ο Legal Transformation Conference, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αξιοποιεί, πλέον, πλήρως την εμπειρία της λειτουργίας του ΟΣΔΔΥ (Πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών).
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης των υποθέσεων σε πρώτο βαθμό από την εισαγωγή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης έχει μειωθεί περίπου κατά 65%, από 2.000 μέρες σε λιγότερες από 700.
“Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η επέκταση και πλήρης παραγωγική λειτουργία του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης) σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, η ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη) και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στόχος να κλείσει ο κύκλος της ψηφιακής αναβάθμισης όλων των συστημάτων, που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν στην ελληνική δικαιοσύνη”, τόνισε ο ίδιος.
Επεκτείνεται ο ψηφιακός φάκελος
Αναφερόμενος στη βελτίωση των συστημάτων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός φάκελος επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα, ενώ τα συνολικά δικόγραφα που κατατεθήκαν ηλεκτρονικά το 2019 ήταν μόλις στο 0,9%, το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 14,5%.
Επισήμανε δε και τις πρόσθετες εφαρμογές, την ηλεκτρονική ροή της μήνυσης, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων και την ηλεκτρονική έκδοση αποφάσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχουν αποδοθεί περισσότερες από 9.565 ψηφιακές υπογραφές σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους και υπαλλήλους λοιπών εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου και χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές στους δικηγόρους.
Στην ίδια οδό, αυτήν της ψηφιοποίησης, κινούνται και άλλες λειτουργίες, όπως το ψηφιακό διαζύγιο, αλλά και τα ψηφιακά πινάκια, που εφαρμόζονται πιλοτικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επιπρόσθετα, πλέον η τεχνολογία διευκολύνει τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης με τη δυνατότητα τηλεδιασκέψεων των δικαστικών σχηματισμών, τη δυνατότητα τηλεδιασκέψεων των δικηγορικών συλλόγων και την - σε λίγο διάστημα από σήμερα - υποχρεωτική κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια και στο ΣτΕ.
Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα υλοποιείται ένας μεγάλος αριθμός έργων, όπως είναι οι ψηφιακές δίκες για την απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων, η αναβάθμιση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του εθνικού ποινικού μητρώου, η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης πρακτικών συνεδριάσεων των δικαστηρίων και πολλές άλλες δράσεις, που ανακοινώνει καθημερινά το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr