Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του πρότεινε την καταδίκη του «ψευτογιατρού» για τις έξι ανθρωποκτονίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυτές δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας.
«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς τους ως όργανα» επισήμανε ο εισαγγελέας. «Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός.
«Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία, ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα» είπε ο εισαγγελέας, εξηγώντας: «ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».
Ο εισαγγελέας κ. Πασχάλης χαρακτήρισε την υπόθεση πρόκληση για όλους και έκανε λόγο για μια μακρά ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 με το δικαστήριο να πραγματοποιεί 44 συνεδριάσεις, κατά την διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων, εξαίροντας την πολύτιμη συνεισφορά όλων των παραγόντων της δίκης.
Ο εισαγγελέας έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο ψευτογιατρός απεκόμισε 687.104 ευρώ ενώ για 11 συγκατηγορούμενους του, μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, επισήμανε ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.
«Ο Νικόλαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες (νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Νικ. Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα. Προέβαλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως είχε σώσει πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων ο Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν» τόνισε ο εισαγγελέας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr