Παράλληλα, ο κ. Σταμπολίδης τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός τόσο αγαπημένου προσώπου, όπως ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής τον οποίο είχα την ευτυχία την χαρά και την τύχη να γνωρίζω ήδη ως φοιτητής από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 70. Ήταν ένας άνθρωπος φωτεινός, ένα παράδειγμα υπομονής, επιμονής, άνθρωπος που μιλούσε με το έργο του και όχι τόσο πολύ με τα λόγια».
Το έργο του είναι τεράστιο, συμπλήρωσε, «και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής με ένα έργο μεγάλο, κυρίως στο Δίον, γιατί για να καταλάβει κανείς πρέπει να βλέπει τον άνθρωπο στην συνέπεια και στην συνέχειά του».
Ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του καθηγητή Παντερμαλή στο πεδίο, στην ανασκαφή όπου ανέδειξε αυτό το θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων. Ο Δημήτρης Παντερμαλής δεν έμεινε μόνο στην ανασκαφή και στην δημοσίευση των ευρημάτων αλλά προχώρησε πολύ πιο πέρα στην συντήρηση, στην ανάδειξη του χώρου, πράγματα τα οποία ήταν πρωτοπόρα.
«Δεν ήταν εύκολο, για πολλούς λόγους, να δημιουργηθεί αυτό το αρχαιολογικό πάρκο και το Μουσείο. Δεν θέλω να αναφερθώ στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια από την έναρξη της ανασκαφής μέχρι και την δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου.
Όμως η αγάπη, η φροντίδα, η ζέση, το πάθος, η αφοσίωση με την οποία περιέβαλε το Μουσείο της Ακρόπολης όχι μόνο για την δημιουργία του αλλά και στα 13 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου, είναι και αυτό ένα μεγάλο κομμάτι της προσφοράς. Είναι ένα από τα καλύτερα 3-5 μουσεία του κόσμου και δεν είναι μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του αρχαίου ελληνικού κόσμου που στεγάζεται μέσα σε αυτό, αλλά είναι η ψυχή του δημιουργού του, του Δημήτρη Παντερμαλή και των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και συμπορεύονται μαζί του», κατέληξε ο κ. Σταμπολίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr