Ειδικότερα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αρχηγού της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, για αναβολή της δίκης μέχρι να βελτιωθεί η υγεία του, με ανάλογη απορριπτική εισαγγελική πρόταση.
Λίγο μετά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας υπήρξε μεγάλη ένταση με αφορμή τη συζήτηση του αιτήματος αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου, η υπεράσπιση του οποίου, που τονίζει ότι δεν έχει επίσημη εντολή από τον καταδικασμένο σε 13 ετών κάθειρξη, προσκόμισε ιατρικές γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του «που δεν επιτρέπει να παρασταθεί ο ίδιος στο δικαστήριο».
Παράλληλα, οι συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων έθεσαν ζήτημα αποχής τους από τη δίκη επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που ορίζει να απέχουν οι δικηγόροι μετά από τρεις διακοπές πριν την έναρξη δίκης.
Κατά της αναβολής ή και διακοπής της δίκης τάχθηκε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος, μετά τον συνήγορό του, Κωνσταντίνο Πλεύρη, έλαβε ο ίδιος τον λόγο και είπε στο δικαστήριο ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης ώστε να αποδείξει την αδικία που έγινε σε βάρος του.
Η πολιτική αγωγή εναντιώθηκε στη θέση περί αποχής, λέγοντας ότι η απόφαση της Ολομέλειας δεν αφορά την παρούσα διαδικασία η οποία, όπως είπαν, έχει ξεκινήσει, έχει εκφωνήσει μάρτυρες το δικαστήριο και έχει λάβει αποφάσεις επί αιτημάτων αναστολής. Όπως τόνισαν οι συνήγοροι των θυμάτων, η απόφαση της Ολομέλειας αφορά υποθέσεις που διακόπτονται χωρίς να γίνει έναρξη της διαδικασίας.
Αντίθετοι δήλωσαν, επίσης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και σε αναβολή της δίκης για τους λόγους υγείας που επικαλείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την επανάληψη της διαδικασίας, η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου, αφού επεσήμανε πως στο επίμαχο ιστολόγιο δεν αναρτά μόνο ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε και πάλι, όπως στην έναρξη της δίκης, να ορίσει το δικαστήριο ιατροδικαστή να επισκεφθεί τον κατηγορούμενο στο κέντρο αποκατάστασης όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος και να αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας του.
Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα αναβολής, το οποίο -όπως είπε- ασκείται «καταχρηστικώς» από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που «δύναται να προσέρχεται στο δικαστήριο με αναπηρικό αμαξίδιο όπως κάθε κατηγορούμενος με κινητικά προβλήματα».
Η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε το αντικείμενο της δίκης το οποίο, όπως ανέφερε, «είναι δημοσίου συμφέροντος καθώς αφορά τη λειτουργία κοινοβουλευτικού κόμματος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος».
Επίσης, επικαλέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας που αποτελεί ένα εκ των αδικημάτων της δίκης και το δικαίωμα των συγγενών των θυμάτων σε ταχεία εκδίκαση και όχι «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας».
Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι επί πεντέμισι χρόνια ο κατηγορούμενος δεν προσήλθε στο πρώτο δικαστήριο παρά μόνο για την απολογία του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr