Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε:
«Η τρίτη δόση, μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου πέρυσι, ήταν πολύ σημαντική για την αναχαίτιση της Δέλτα».
Μάλιστα, αναφερόμενος στην τέταρτη δόση και στην επιστημονική μελέτη που έγινε στο Ισραήλ σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, τόνισε ότι είχε βραχυχρόνια προστασία απέναντι στη μόλυνση.
«Η τέταρτη δόση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε θετική επίδραση στην αναστολή εξέλιξης της μόλυνσης», σχολίασε.
Αναφερόμενος στους πολίτες κάτω των τριάντα ετών αποκάλυψε ότι δεν έχουν γίνει έρευνες γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία γιατί οι ειδικοί πίστευαν ότι θα αρκούσε η τρίτη δόση. Με δεδομένη, όμως, την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και του γεγονότος ότι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία η Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να κάνει μόνο αυστηρή σύσταση για την τεταρτη δόση, όπως είπε.
Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό που αναμένουν έγκριση από τους επίσημους φορείς στο εξωτερικό ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «αν δεν βγει μια τεκμηριωμένη μελέτη που να μπορέσει να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές άδεια γι’ αυτό το ανασχεδιασμένο εμβόλιο θα πάμε πάλι σε μια αναμνηστική δόση με τα παλιά».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με δεδομένο ότι οι εισαγωγές σε μια ημέρα, χθες Πέμπτη (30/6) έφτασαν τις 300, αν αυτές οι εισαγωγές οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κυρίως αν αλλάξει η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους» ανέφερε ο κ. Λουκίδης εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που νόσησαν από το συγγενικό περιβάλλον τους.
«Δυστυχώς δεν έχουν πάντα τις βιολογικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να τους προστατεύουμε», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr