Έπειτα από ενδελεχή έρευνα διάρκειας 10 ετών που διενήργησαν τρεις εισαγγελείς προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την εμπλοκή στο μεγάλο αυτό οικονομικό σκάνδαλο 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία γνωστού Μητροπολίτη στην Αττική, ο οποίος υπήρξε μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.
Η παραγγελία της Οικονομικής Εισαγγελίας για άσκηση ποινικής δίωξης στρέφεται κατά 13 ατόμων για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ και αφορούν 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών καθώς και της συγκεκριμένης Μητρόπολης.
Σε όλες τις περιπτώσεις κεντρικό πρόσωπο φέρεται ότι ήταν ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε δύο εξ αυτών εμπλέκεται ο Μητροπολίτης.
Οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί που διενήργησαν την έρευνα συνέλεξαν και αξιολόγησαν αποδεικτικό υλικό το οποίο, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν δικαστικές πηγές, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο. Για το λόγο αυτό, οπως σημείωναν, θα απαιτηθεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα από την Οικονομική Εισαγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για «φορολογικό κόσκινο» σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στη Μητρόπολη, η οποία ήδη εμπλέκεται ποινικά.
Οι χορηγίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας η πρώτη από τις 5 περιπτώσεις αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ. Ειδικότερα αν και τέτοιες οικονομικές ενισχύσεις σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ εντούτοις μέσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη εν λόγω Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επίμαχες επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά σύμβαση ύψους 196.052 ευρώ που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκατ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι, ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν αποθηκευτεί. Κατά τους εισαγγελείς υπήρξε έτσι εικονική εκτύπωση φυλλαδίων για τα οποία ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε στην εταιρεία χρηματικά ποσά.
Η τρίτη περίπτωση αφορά καταβολή 232.050 ευρώ σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.
Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.
Η πέμπτη περίπτωση αφορά οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ.
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, που άρχισε το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.
Αντίθετα από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και συνεπώς αρχειοθετούνται , μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr