Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημαντικές ποσότητες ραδιενεργού υλικού είναι αποθηκευμένες στο Τσερνόμπιλ, και βρίσκονται σε δεξαμενές που ψύχονται συνεχώς και πρέπει να συνεχίσουν να ψύχονται, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
«Το ψυκτικό μέσο είναι ικανό να δώσει την απαιτούμενη ψύξη και για ένα διάστημα από το ενδεχόμενο σταματήματος των γεννητριών που δουλεύουν με ρεύμα», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Τόνισε πως υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα με το προσωπικό που δουλεύει νυχθημερόν χωρίς να έχει υπάρξει αλλαγή βάρδιας μετά την κατάληψη του εργοστασίου και σημείωσε πως «η αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και το τεχνολογικό σύστημα είναι αυτή που προσδίδει την επικινδυνότητα και τα ατυχήματα».
Τέλος επισήμανε πως κίνδυνος διαρροής υπάρχει, αλλά αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο και συμπλήρωσε πως οι συνθήκες πολεμικής σύρραξης δεν είναι οι κατάλληλες όχι μόνο για να λειτουργήσει, αλλά και για να συντηρηθεί ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας.
«Κατά τη γνώμη μου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να είχε τον έλεγχο αυτή τη στιγμή σαν “ουδέτερος παίκτης” για να συντηρηθεί η πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε πως οι ροές των αερίων μαζών παίζουν ρόλο για την εξάπλωση της ραδιενέργειας και με τα υπάρχοντα δεδομένα πιο πολύ κινδυνεύει η Τουρκία και λιγότερο η Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr