«Ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία οι γνώσεις μεταβάλλονται συνεχώς», είπε και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της Όμικρον: «Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις».
«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», διευκρίνισε.
Πρόσθεσε ότι «η φυσική νόσηση από τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα προσέφερε προστασία από την Όμικρον κατά 90%», για να συμπληρώσει ότι όποιος νοσήσει με Όμικρον έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης με Όμικρον (προστασία 60%).
«Η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα», τόνισε, «αλλά αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και τυχόν υποκείμενα νοσήματα».
Αναφερθείσα σε ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης, είπε ότι σύμφωνα με μία μελέτη από το Ισραήλ, η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Πρόσθεσε πάντως ότι «παραμένει ισχυρή η σύσταση για εμβολιασμό με 3η δόση» και πως «η 4η δόση περιορίζεται για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι».
«Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr