Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Σελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook και το κανάλι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο YouTube.
Τον τελευταίο καιρό, η κοινή γνώμη κατακλύζεται από ειδήσεις και μακάβρια σχόλια σχετικά με την δολοφονία γυναικών από άτομα του περιβάλλοντός τους. Ο όρος «γυναικοκτονία», που χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ, δεν απαντάται στον ποινικό κώδικα, ο οποίος δεν κάνει διάκριση εγκλημάτων με βάση το φύλο. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η μορφή αυτή ενδοοικογενειακής βίας, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας «έμφυλης» βίας, χρειάζεται μια ξεχωριστή ποινική αντιμετώπιση.
Αντικείμενο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Γυναικοκτονία: μία λέξη και ένα έγκλημα» θα είναι η εξέταση του φαινομένου αυτού από μια διεπιστημονική οπτική γωνία, τόσο από κοινωνιολογική όσο και από νομική-ποινολογική σκοπιά. Θα αναζητηθεί επίσης η δέουσα, ενόψει των συνθηκών τέλεσης των εγκλημάτων αυτών, αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο).
Συζητούν:
- Βάγια Πολυζωΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Στέργιος Μήτας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Σταυρούλα Σουκαρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαστικής Ψυχολογίας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Συμμετέχει:
- Χρήστος Παπαστυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Συντονίζει:
- Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νομική Σχολή πατήστε εδώ
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δέχεται αιτήσεις για εγγραφές στο Εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2022, του οποίου τα μαθήματα αρχίζουν στις 31 Ιανουαρίου 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr