Ο διασώστης κατέθεσε: «Όταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…». Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση από Έδρας είπε πως άκουγε το θύμα να βογκά «δεν μπορούσα να καταλάβω αν έλεγε κάτι, κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί». Ο μάρτυρας είπε επίσης πως όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ είχε χάσει τις αισθήσεις του.
Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;
Μάρτυρας: Προφανώς, υπάρχει απινιδωτής.
«Είδα ότι κρατούσε μαχαίρι»
Άλλος μάρτυρας, που κατέθεσε νωρίτερα, ανέφερε πως είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη για φαγητό, κατέθεσε στο ακροατήριο ότι είχαν καθίσει να φάνε άκουσαν φωνές και πήγαν να δούνε τι συμβαίνει:
«Είδα ένα παληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε "κάτσε μέσα". Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο μεσίτης του είπε κάτσε μέσα και τον αφόπλισε όταν βγήκε από το κοσμηματοπωλείο. Είχε αμυχές στα χέρια του».
Εισαγγελέας: Είδατε τους δυο κατηγορουμένους να κλωτσούν τον Κωστόπουλο;
Μάρτυρας: Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ίσως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών.
Την σκηνή που ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν εκτός του κοσμηματοπωλείου ξαπλωμένος στον δρόμο, περιέγραψε στην κατάθεση του δικηγόρος, ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση, όπως ανέφερε, με τον μεσίτη.
«Πέτυχα τη στιγμή που ο Κωστόπουλος ήταν ξαπλωμένος έξω από το κατάστημα. Ο Εκαβίτης του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός, το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε "μην το κανείς…". Ο μεσίτης μου είπε μετά πως εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα».
«Ρατσιστικό έγκλημα»
Στο βήμα ανέβηκε επίσης, προτεινόμενος από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ο κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών και οργάνων του κράτους» που θα πρέπει να τιμωρηθούν και να απαξιωθούν από την κοινωνία. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε το έγκλημα ρατσιστικό, αναφέροντας πως «τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να πουν κάτι. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο» είπε, επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι οι δράστες στράφηκαν εναντίον του θύματος εξαιτίας των ιδιοτήτων που του απέδωσαν τις οποίες οι ίδιοι αποστρέφονται.
«Δέχθηκε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα 14 κλωτσιές»
Η δημοσιογράφος και φίλη του Ζακ Κωστόπουλου Μαρία Λουκά ήταν κατηγορηματική στην κατάθεση της, πως ο 33χρονος «αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε, είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση».
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος δεν ζούσε απομονωμένος, είχε έντονη επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Προτεινόμενη επίσης από την Πολιτική Αγωγή κατέθεσε και ερευνήτρια της διεπιστημονικής ομάδας Forensic Architecture, με έδρα το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προκειμένου να αναλύσει στοιχεία από το υλικό που έχει συλλέξει ο οργανισμός το οποίο περιλαμβάνεται στην δικογραφία.
Η μάρτυρας τόνισε πως από την ανάλυση των βίντεο προκύπτει πως ο Ζακ Κωστόπουλος δέχθηκε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από τον μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη. Όπως είπε η ερευνήτρια υπάρχουν τρία βίντεο που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.
Στο δικαστήριο αναλύθηκε το χρονικό των γεγονότων μέσα από το υλικό που συνέλεξε η ομάδα Forensic Architecture με την μάρτυρα να τονίζει, απαντώντας στην υπεράσπιση που ζήτησε να μάθει αν φαίνεται να κρατά μαχαίρι το θύμα, πως δεν μπορεί να φανεί αν κρατάει μαχαίρι στο υλικό που υπάρχει. «Βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δεν ξέρουμε, δεν είναι κοντινό το πλάνο, είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι ή τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr