«Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα παιδιά θα προστατευτούν και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το σχολείο και όλες τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, θα μπει και ένα τέλος στη διασπορά του ιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί άλλωστε στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.
Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών από τον ιό, σημείωσε ότι μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί, όπως το σύνδρομο Μισκ, το οποίο ταλαιπωρεί αλλά μπορεί να έχει και βαριά έκβαση.
«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται στα παιδιά είναι δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις τον άλλων εμβολίων στα παιδιά. Ο παιδίατρος γνωρίζει πότε πρέπει ένα παιδί να κάνει το εμβόλιό του μετά το σκεύασμα για τον κορονοϊό» δήλωσε.
Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, φαίνεται ότι είναι ανάλογες των συνηθισμένων εμβολίων, όπως χαμηλός πυρετός ή τοπικός ερεθισμός.
«Η τρίτη δόση σε άτομα άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για τις μικρότερες ηλικίες. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινώσεις τις δικές της συστάσεις» πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα – ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr