Υπολογίζεται ότι 10.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια σκοτώθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής καταστολής στη Μιανμάρ το 2017. Το Facebook, που έχει μετονομαστεί σε «Meta», δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς. Η εταιρεία κατηγορείται ότι επέτρεψε «να συνεχιστεί για χρόνια η διάδοση μίσους και επικίνδυνης παραπληροφόρησης».
Όπως υποστηρίζει βρετανική δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί μερικούς από τους πρόσφυγες σε επιστολή της που περιήλθε σε γνώση του BBC, οι αλγόριθμοι του Facebook «ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους εναντίον των Ροχίνγκια». Παράλληλα η εταιρεία «απέτυχε να αφαιρέσει αναρτήσεις ή να διαγράψει λογαριασμούς που υποκίνησαν τη βία κατά των Ροχίνγκια» και δεν έλαβε «τα κατάλληλα και έγκαιρα μέτρα», παρά τις προειδοποιήσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης.
Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο υποβλήθηκε καταγγελία κατά του Facebook, η οποία υποστηρίζει πως το δημοφιλές μέσο κοινωνική δικτύωσης «είναι πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία».
Το Facebook έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ. Για πολλούς το μέσο αυτό είναι ο κύριος ή ο μοναδικός τρόπος διαμοιρασμού ειδήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr