Είναι προφανής, σημείωσε, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες για να πετυχούμε το ανοσιακό τείχος.
"Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του" εξήγησε. Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη υπογράμμισε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.
Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής.
Διευκρίνισε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. "Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον" τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr