Όπως είπε, «έχουμε τρία όπλα: τον εμβολιασμό, τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) και τα τεστ (rapid και self) που μπορούν να απομονώσουν κρούσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τις μάσκες και τον αερισμό των χώρων».
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον επεσήμανε ότι διασπείρεται αρκετά γρήγορα, αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την σοβαρότητα και ούτε το μέγεθος της διασποράς.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι πιο παθογόνα γιατί συνήθως οι κλώνοι που επιλέγονται είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο ή ίδιο παθογόνοι. Δεν περιμένω επίσης εντυπωσιακές διαφορές σε σχέση με το εμβόλιο», δήλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Την εμπειρία του από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία μετέφερε ο γιατρός Μάριος Χαϊντούτης.
«Τα κρούσματα λόγω εποχής έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Όσον αφορά τους θανάτους κυμαίνονται στα 12 – 13 ημερησίως» δήλωσε ο γενικός ιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της Λισσαβόνας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διαφορά στον δείκτη θνητότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οφείλεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού
«Τα μέτρα παίρνονται προληπτικά, λόγω εποχής, κυρίως για να αποφύγουμε ότι έγινε πέρυσι που είχαμε εισβολή κρουσμάτων και θανάτων», είπε και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει την ασθένεια σε βαριά μορφή.
Με το ποσοστό εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού στη χώρα να φτάνει το 87%, η Πορτογαλία επανάφερε τα δωρεάν τεστ και στους εμβολιασμένους προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και οι εορτές των Χριστουγέννων.
Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον από την οποία μολύνθηκαν δεκατρείς ποδοσφαιριστές της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπελενένσες, ο κ. Χαϊντούτης σχολίασε ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερο θανατηφόρες. Και όπως τόνισε, «οι ιοί συνεχίζουν να μεταλλάσσονται. Πάντα ήταν έτσι. Δεν ισχύει αυτό μόνο για τον κορονοϊό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr