Όπως ανέφερε το Α και το Ω στην διαχείριση ενός γεγονότος είναι η ψυχραιμία και εξήγησε πως το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι ο αριθμος των μεταλλάξεων, 32 στον αριθμό, που υπάρχει στην πρωτεϊνη ακίδα του ιού και πως το νέο στέλεχος Όμικρον κατατάχθηκε στα στελέχη ανησυχίας. Παράλληλα, ανέφερε πως η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία.
Σημείωσε ότι οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και πως η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. «Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως στα κρούσματα με παραλλαγή όμικρον έχει παρατηρηθεί νόσηση με ήπια συμπτώματα και το χαρακτηριστικό της νεαρής ηλικίας.
Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr