Η εφημερίδα επικαλείται ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και αυτή είναι η νομοθεσία που επικαλούνται οι υπεύθυνοι προκειμένου να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στον τόπο τους.
Παρόλα αυτά, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper έρχονται να ανατρέψουν τα ισχύοντα δεδομένα, καθώς σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».
«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.
Και συμπλήρωνε: «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε».
Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.
Άρα, όπως προκύπτει, η επιστροφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με αλλαγή ενός νόμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr