Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, “το κύριο και βασικό κριτήριο είναι να μπαίνει πρώτος στη ΜΕΘ αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βγει. Άρα το κριτήριο του εμβολιασμού, χωρίς να είναι το μοναδικό, πρέπει να προστεθεί στα υπάρχοντα κριτήρια”.
H αδυναμία να βρεθεί συχνά κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid, “είναι ένα πρόβλημα που το βιώνουμε καθημερινά και που δεν υπήρχε τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε πραγματικά ακραίες καταστάσεις. Το εθνικό σύστημα υγείας, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει γίνει μονοθεματικό” επεσήμανε ο καθηγητής, που σημαίνει, όπως εξήγησε, “ότι οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας”.
“Ασθενείς χρονίως πάσχοντες, με μακρά και καλή πορεία στο νόσημά τους, εάν χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, για κάποιο λόγο, εκτός Covid, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Τους διασωληνώνουμε και τους έχουμε σε απλό θάλαμο, ενώ και αυτοί δικαιούνται να μπουν σε ΜΕΘ” ενημέρωσε καθώς όπως σημείωσε “τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς οι non-Covid ΜΕΘ έχουν συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας”.
Όσο για το δίλημμα εάν θα διαθέσει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid σε ασθενή που έχει εμβολιαστεί ή σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, εξέφρασε την άποψη πως το κριτήριο του εμβολιασμού θα πρέπει να προστεθεί στα υπόλοιπα που ισχύουν για εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr