Η UNESCO εκφράζει επίσης σκεπτικισμό για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.Η SZ, όπως αναμεταδίδει η DW, κάνει αναδρομή στο χρονικό του ζητήματος και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Περιστρέφεται στην ουσία γύρω από την ‘ουσία του ελληνικού πολιτισμού’ (Μελίνα Μερκούρη), τη νομιμότητα των συνδιαλλαγών με την τουρκοκρατία στην Αθήνα, τη λεπτή γραμμή μεταξύ διάσωσης και λεηλασίας, το πλαίσιο της υποδοχής αρχαιοτήτων. Εχει να κάνει επίσης με ηθικά, ιστορικά και αισθητικά ερωτήματα γύρω από την παρουσίαση έργων τέχνης τον 21ο αιώνα. Όλη αυτή η συζήτηση μόλις πρόσφατα πήρε νέα διάσταση».
Σχετικά με την νέα τροπή που παίρνει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα προβλήματα που παρατηρούνται στο Βρετανικό Μουσείο ως προς τη συντήρησή τους, η SZ παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Ενόψει τέτοιων δομικών προκλήσεων είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η UNESCO πυροδότησε ξανά με πρωτοφανή τρόπο τη σύγκρουση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες: Τέλη Σεπτεμβριου η λεγόμενη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους, έλαβε ομόφωνη απόφαση για έκδοση σύστασης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των ‘Ελγίνειων Μαρμάρων’. Όμως η σύσταση αυτή μοιάζει με απαίτηση. Αναφέρει ότι οι Βρετανοί πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών το συντομότερο δυνατό. Το κείμενο αναφέρεται επίσης στην κακή κατάσταση των αιθουσών, στις οποίες εκτίθενται τα έργα τέχνης - μια κραυγαλέα αναφορά στις ζημιές που υπέστησαν από νερό. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε αμέσως τη δήλωση».
«H UNESCΟ ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας»
H SZ σημειώνει ότι η UNESCΟ «παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ελλάδας», γεγονός που δίνει νέα διάσταση στην όλη συζήτηση περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, «αντιστρέφοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα που η βρετανική πλευρά προβάλλει εδώ και καιρό κατά μιας πιθανής επιστροφής: Στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Βρετανία, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την κατάλληλη αποθήκευση και παρουσίαση τόσο πολύτιμων έργων τέχνης».
To ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης εκτενώς τις απόψεις του Δημήτριου Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και της Έλενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως παρατηρεί η SZ: «Τόσο ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, όσο και η Έλενα Κόρκα από το υπ. Πολιτισμού είναι βέβαιοι ότι μια μέρα η επανένωση όλων των θραυσμάτων θα γίνει κάτω από τη στέγη του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Κόρκα πιστεύει ότι η διαμεσολάβηση που προτείνει η UNESCO θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή μέσω ανεξάρτητου διαμεσολαβητή και η βρετανική πλευρά θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί όχι μεταξύ μουσείων αλλά μεταξύ κυβερνήσεων».
Χάλκη: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα
Το περιοδικό Stern παρουσιάζει ρεπορτάζ για τη Χάλκη και τις προσπάθειες που γίνονται εκεί στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης και της βιωσιμότητας, αποτελώντας πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα. «Ένα πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικτύου 5G: αυτό είναι το σχέδιο για το μέλλον, που πρόκειται να γίνει πραγματικότητα στο μικρό ελληνικό νησί της Χάλκης δυτικά της Ρόδου. Τα Δωδεκάνησα αναμένεται να γίνουν πρωτοπόρα στην αειφορία», αναφέρει το Stern, με αφορμή την πρωτοβουλία GR-eco της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με γαλλικές και ελληνικές εταιρίες.
«Η Χάλκη πρόκειται να αποκτήσει ένα πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων, το οποίο θα καλύπτει μελλοντικά τις ανάγκες των 478 κατοίκων του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι εκπομπές CO2 του νησιού αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 1.800 τόνους ετησίως με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το ετήσιο κέρδος υπολογίζεται σε 180.000 έως 250.000 ευρώ. Επιπλέον τα συστήματα δημόσιου φωτισμού πρόκειται να αναβαθμιστούν με χρήση 'ευφυούς' τεχνολογίας. Το νησί πρόκειται να παραλάβει έξι ηλεκτρικά οχήματα, δωρεά της Citroën και της γαλλικής εταιρείας ALD Automotive, τα οποία προορίζονται για την αστυνομία, το λιμενικό και την αυτοδιοίκηση».
Σε όλα αυτά, όπως αναφέρει το Stern, προστίθενται σχέδια της Vodafone για δίκτυο 5G στο νησί, αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και σχέδια για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων. Όπως παρατηρεί το Stern: «Η ζωή στο νησί των 28 τ.χλμ. πρόκειται συνολικά να βελτιωθεί με τις εκτεταμένες αλλαγές στις υποδομές, ενώ αναμένεται η Χάλκη να αποτελέσει και πόλο έλξης για ‘ψηφιακούς νομάδες».
Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι παράλληλα με το πρόγραμμα GR-eco, μέχρι το 2030 τα περισσότερα νησιά θα πρέπει να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.«Στόχος είναι να τερματιστεί η τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και να καταστεί δυνατή η αξιόπιστη, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ρεύματος. Η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr