Το καλοκαίρι που διανύουμε με τους παρατεταμένους καύσωνες είναι μια γεύση για το τι περιμένει την Ελλάδα και, ιδιαίτερα, την Αθήνα τα προσεχή χρόνια, ενόσω η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζονται.
Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον βρετανικό Observer, αφού τόνισε πως το κύμα ακραίου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, υποεκτιμήθηκε, δήλωσε: «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες.
Ονοματοδοσία στους καύσωνες εκτός από τις κακοκαιρίες
Η συγκεκριμένη εικόνα, ωθεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα αναμένεται να βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.
«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα» υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει:
«Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».
Επισημαίνει, βέβαια, πως η ονοματοδοσία των κυμάτων καύσωνα ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη, καθώς μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέραν της θερμοκρασίας και την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ένας καύσωνας είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, συγκριτικά με τις καταιγίδες, τόσο σε σχέση με την έντασή του, όσο όμως και όσον αφορά τη διάρκειά του.
Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από 40 βαθμούς, επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες θεωρούν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα, συνήθως βγαλμένο από την ελληνική αρχαιότητα και την μυθολογία. Όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα με τις κακοκαιρίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr