Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως παρόλο που πάρθηκαν μέτρα στην Κρήτη - Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο συγκεκριμένα – το σύστημα υγείας λειτουργεί με το 60% της ισχύος του, επομένως σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει χρήση πλήρους ισχύος του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη οι διασωληνωμένοι είναι 27.
«Εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορωνοϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς», είπε ο κ. Τζανάκης.
Για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στο νησί ο ίδιος απάντησε πως πρέπει όλοι να προσέχουμε, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι.
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο καθηγητής είπε ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει 8-9 μήνες και οι υγειονομικοί θα πρέπει να κάνουν. Εξήγησε, δε, ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει κατακόρυφα την ανοσοαπόκριση απέναντι στον ιό.
Σε σχέση με την κινητικότητα των ταξιδιωτών, ανέφερε ότι μετά τις 25 Αυγούστου θα σημειωθεί ύφεση, ωστόσο καλό θα είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και ειδικά μετά την επιστροφή από τις διακοπές να κάνουμε αυτοκαραντίνα 3-4 ημερών προληπτικά, απανωτά self test, να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους.
Κλείνοντας, για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων για να μείνει η δια ζώσης εκπαίδευση ανοικτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr