Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, και εξειδίκευσε κατόπιν η επικεφαλής της νομικής ομάδας, που επεξεργάστηκε την εισήγηση, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1.682,38 (ποσοστό 53%), ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%). Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά εις βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση του 1951, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα. «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.
Η ένταξη στο σχέδιο πόλεως των εκτάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος προήλθε έπειτα από συμφωνία τής τότε ηγεσίας της και του ελληνικού Δημοσίου. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πως με κάθε αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστης έκτασης η Εκκλησία θα γινόταν αυτομάτως πλήρης κύριος αντίστοιχης έκτασης. Συνεπώς, οι αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων εκτάσεων από το 1951 έως το 1978, εκτός από την αλλαγή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής, σημειώνει ο δήμος, «αύξησαν δυσανάλογα την έκταση που φέρεται να κατέχει και να αξιοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος στη Βουλιαγμένη».
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων. Η αδυναμία του δήμου, ωστόσο, να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές. Η νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη, για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».
Η αντιπαράθεση με τον δήμο, αποκορύφωση της οποίας είναι η χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ξεκίνησε όταν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε νωρίτερα φέτος στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για περί τα 40 οικόπεδά της, αποδεχόμενη πάντως πως κάποια από αυτά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, χαρακτηρίζοντάς τα η ίδια ως «ατακτοποίητα».
Προτίθεται λοιπόν να τα πωλήσει ή παραχωρήσει μακροχρόνια ως έχουν, με την υποχρέωση η πολεοδομική ρύθμιση/τακτοποίηση να βαρύνει τους επενδυτές, όπως ρητά αναφέρει στη σχετική προκήρυξη. Σημειώνεται πως η Αρχιεπισκοπή έχει παράλληλα προβεί και σε δεύτερη προκήρυξη για άλλα, τακτοποιημένα οικόπεδα, τη νομιμότητα των οποίων δεν αμφισβητεί ο δήμος. Ωστόσο, ο τελευταίος υποστηρίζει πως το 50% περίπου από τα ατακτοποίητα ακίνητα αποτελεί τον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής και δεν μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να δομηθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr