Εκτός από τους εφήβους 15-17 ετών, μεγάλη σημασία έχει και το κύμα αυτό αφορά και τα άτομα 18-35, που είναι η κατεξοχήν ομάδα όπου υπάρχει έξαρση, τονίζει ο κ. Παρασκευής,«γι’ αυτό πρέπει οι νέοι ενήλικες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αν είναι δυνατόν και πριν τον προγραμματισμό των διακοπών τους».
Η πρώτη δόση δεν παρέχει πλήρη προστασία, συμβάλει μόνο εν μέρει στον περιορισμό της διασποράς, αναφέρει ο καθηγητής, «ειδικά από την Δέλτα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, για να έχουμε κάλυψη έναντι του κορονοϊού».
Αναφορικά με τις νοσηλείες των μικρότερων παιδιών με κορονοϊό αυτές τις ημέρες, ο κ. Παρασκευής, επισημαίνει πως κανείς δεν είναι άτρωτος. «Μπορεί η πιθανότητα σοβαρής νόσου στα παιδιά να είναι εξαιρετικά χαμηλή, πολλές τάξεις μεγέθους χαμηλότερη απ’ ό,τι στους ενήλικες, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτα. Θέλοντας λοιπόν να προφυλάξουμε, τα παιδιά μας, τους εφήβους και τους νέους, υπάρχει το όπλο μας που είναι το εμβόλιο και προφυλάσσει τόσο την ατομική μας υγεία αλλά μας προφυλάσσει και στις διακοπές μας ώστε να μπορούμε να τις χαρούμε με ασφάλεια».
Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν είναι εύκολο θέμα γιατί υπάρχουν κοινωνικά θέματα και πολλές ιδιαιτερότητες. «Έχει δοθεί το πράσινο φως για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο κίνδυνος. Αλλά θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες που αφορούν άλλες επαγγελματικές ομάδες».
Κλείνοντας, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά δεν είναι πιθανό σενάριο, δεδομένου του πολύ χαμηλού κινδύνου της νόσου στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr