«Παραμένει η ανησυχία της όποιας μετάλλαξης. Δεν μπορώ να πω ότι την έχουμε διαπιστώσει ακόμα, γιατί η μέθοδος που αναπτύξαμε με την ομάδα του ΕΚΕΤΑ, (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) μπορεί να πιάσει και κάτω του 1% την όποια μετάλλαξη, είναι θετικό ότι δεν την έχουμε βρει ακόμη. Η επιστημονική θεωρία λέει ότι δεν θα την αποφύγουμε. Εγώ όμως λέω ότι όσο πιο πίσω τόσο καλύτερα, για να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί».
Αναφερόμενος σήμερα (30/6) σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της μετάλλαξη Δέλτα που έχει χτυπήσει που έχει αναστατώσει την Ευρώπη, ο κ. Παπαϊωάννου εκτίμησε ότι προφανώς δεν έχει την ίδια ισχύ η Δέλτα σε σχέση με την βρετανική. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά. Είναι άλλο όμως να έχεις μια γρίπη και να την περάσεις πολύ βαριά ή ελαφριά, πόσω μάλλον όταν έχουμε την λοίμωξη από κορονοϊό και την όποια μετάλλαξή του και η διαβάθμιση της προσβολής θα είναι πολύ διαφορετική».
Σημαντικότατος είναι, «ο εμβολιασμός , ο εμβολιασμός, , ο εμβολιασμός», επανέλαβε με έμφαση ο κ. Παπαϊωάννου. «Αυτός που δεν θα πειστεί ποτέ είναι δικαίωμά του. Αν όμως η καθημερινότητά του είναι σε επίπεδο τέτοιο που συναναστρέφεται άλλου, τότε ας πάψει να σκέφτεται το εμβόλιο αυτό καθαυτό αλλά ας σκεφτεί την κοινωνική του υποχρέωση και αν πάλι δεν πιστέψει ότι πρέπει να το κάνει, μετά είναι δικαίωμά του».
Σε σχέση με το τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο φθινόπωρο, ο πρύτανης εκφράζει την εκτίμηση ότι «δεν θα είναι σαν τον Νοέμβριο γιατί ήταν με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως θα υπάρξει δυσκολία, την οποία μόνο θεωρητικά μπορούμε να την εκτιμήσουμε και σε τι βαθμό μπορεί να είναι. Ο περασμένος Νοέμβριος μόνο ως κακή ανάμνηση θα μείνει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr