Τα «ηχητικά κανόνια» εμφανίστηκαν στις πόλεις της Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και η ένταση του ήχου που εκπέμπουν στοχευμένα κατά πολιτών μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή. Η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει το μέγεθος μιας μικρής τηλεόρασης, αλλά μπορεί να εκμπέμπει ήχο με ένταση κινητήρα jet.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το «κανόνι ήχου» είναι «μέρος μιας τεράστιας σειράς πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια των ήρεμων μηνών της πανδημίας κορονοϊού στα ελληνικά σύνορα» των 200 χιλιομέτρων με την Τουρκία για να σταματήσουν οι άνθρωποι να εισέρχονται «παράνομα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
{https://twitter.com/AP_Europe/status/1399431297152466947}
Παράλληλα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΕ έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα τεχνολογίας ασφάλειας, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, έπειτα από την προσφυγική κρίση το 2015- 16. Το αυτοματοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης που χτίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ως στόχο να εντοπίζει τους μετανάστες και να τους αποτρέπει από τη διέλευση προτού αυτή καταστεί πιθανή, περιπολώντας ποτάμι και στεριά, χρησιμοποιώντας προβολείς και ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας.
Οι δοκιμές τους σε ρεαλιστικές συνθήκες στην Ευρώπη γίνονται στο πιο «αθέατο» σημείο, τον Έβρο και στόχο έχουν τους πρόσφυγες. Το Associated Press κάλυψε αναλυτικά την «πρώτη» του νέου συστήματος, που μαζί με κάμερες, drone και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό προσπαθεί να καταστήσει την Ελλάδα ως «φρούριο» που δεν υποδέχεται πλέον μετανάστες και πρόσφυγες.
{https://twitter.com/dwnews/status/1399931277218770949}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr