Η καθηγήτρια εξήγησε ότι το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται με το συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων στη χώρα να υπολογίζεται στις 26.000, ωστόσο, πρόσθεσε πως η σταθεροποίηση δεν πρέπει να μας δώσει λάθος μήνυμα. «Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την επικράτεια.»
Ωστόσο, η καθηγήτρια ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια ταξινόμησης των δραστηριοτήτων, αλλά και περιγραφής των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση. Προηγούνται εκείνες που δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επιδημία, αλλά ανακουφίζουν τον πληθυσμό, όπως είναι αυτές που μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους.
Είπε πως ομάδες επιστημόνων εξετάζουν όλες τις δραστηριότητες ξεχωριστά για να διαπιστώσουν ποιες θα ήταν ασφαλές να επιτραπούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
«Καθώς η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται, θα εξεταστεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ανά περιοχή. Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα, επανεκτιμώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.»
Μπορεί δηλαδή να μην έχουμε οριζόντια ανοίγματα, αλλά ανά περιοχή, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Ενδεχομένως, αυτή κατηγοριοποίηση να συνδεθεί και με τον τουρισμό (πχ σε νησιά).
Για την ώρα, πάντως, η Επιτροπή επέτρεψε άρση περιορισμών με το... σταγονόμετρο.
Στο μεταξύ, αυξημένος είναι ο αριθμός των νεότερων ανθρώπων που νοσηλεύονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου ένας στους 4 ασθενείς, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι νεότερος των 55 ετών.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα στη βόρεια Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου είναι αναμενόμενο.
Στο 86% έφτασε η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια και στο 91% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανάτων.
«Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή.», τόνισε η καθηγήτρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr