Για ακόμη μία φορά το εμβόλιο της Astrazeneca βρέθηκε στο επίκεντρο των ανακοινώσεων, με την κα. Θεοδωρίδου να εμφανίζεται καθησυχαστική και να προτρέπει τους πολίτες να μη φοβούνται και να εμβολιαστούν.
Έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί πολίτες διστάζουν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο και είτε επιχειρούν να αλλάξουν το ραντεβού τους, είτε το ακυρώνουν.
Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε σχετικά:
«Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συμβάλλει στη δημιουργία του τείχους προστασίας. Είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα προκύψουν προβλήματα.
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.
Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.
Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.
Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα, για επεισόδια εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.
Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν τα παρακάτω:
Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγεία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές.
Η Επιτροπή συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr