Η απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή (12/3) προβλέπει την άμεση μετακίνηση πέντε ειδικευόμενων γιατρών από τρία δημόσια νοσοκομεία στην ιδιωτική κλινική «Λητώ».
Πιο συγκεκριμένα, έναν γιατρό από το «Η Αγία Ελένη», δύο από το «Λαϊκό» και δύο από το «Ιπποκράτειο».
Η μετακίνηση αυτή έγινε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας.
Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού
Για πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας που οδηγούν σε αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλίσει «δωρεάν γιατρούς» σε ιδιωτική κλινική που μπαίνει στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την «επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα».
Επίσης, ζητά εδώ και τώρα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας (Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων)».
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Με χθεσινό (12/3/2021) έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας μετακινεί ειδικευόμενους γιατρούς από νοσοκομεία αιχμής (Ιπποκράτειο, Λαϊκό) στην ιδιωτική κλινική «Λητώ» η οποία υποτίθεται ότι από την Πέμπτη 11/3 δέχεται περιστατικά covid για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ. Όταν έγινε στον Υπουργό Υγείας η ερώτηση για το αν μπορεί μια ιδιωτική κλινική που δεν έχει παθολογικά ή πνευμονολογικά τμήματα και εμπειρία στις λοιμώξεις (όπως το «Λητώ») να νοσηλεύσει αξιόπιστα ασθενείς με covid, η απάντηση ήταν αυτό θα γίνει από ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του Ομίλου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κλινική. Δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες για να αποκαλυφθεί η κοροϊδία. Αντί να μεριμνήσει ο ιδιοκτήτης για την επάρκεια γιατρών και την ποιοτική φροντίδα των ασθενών που υποδέχεται η κλινική του, με διπλάσιο νοσήλειο μάλιστα, σπεύδει το Υπουργείο Υγείας να αποδυναμώσει τα δημόσια νοσοκομεία για να του εξασφαλίσει δωρεάν γιατρούς. Ο ορισμός της «μεροληψίας» υπέρ του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα υγείας. Την ώρα που η δημόσια περίθαλψη και το προσωπικό της έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους».
Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης πριν λίγους μήνες, έτσι και τώρα η «συνεργασία» του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα εξελίσσεται σε φιάσκο. Αυτό δεν είναι ουσιαστική συμβολή στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά εκ τους ασφαλούς κερδοσκοπία με πολιτικές πλάτες.
Ως εδώ λοιπόν με την ανεύθυνη, ιδιοτελή και τραγικά κατώτερη των περιστάσεων διαχείριση της κρίσης. Τώρα, πριν καταρρεύσει ολοσχερώς το ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο, απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας (Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα και Ενόπλων Δυνάμεων) στη μάχη κατά της πανδημίας. Τώρα επίταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» και πλήρης αξιοποίηση ενός στρατιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας αποκλειστικά για περιστατικά covid. Μόνο έτσι μπορεί θα αποφύγουμε να εξελιχθεί το 3ο επιδημικό κύμα σε μια νέα υγειονομική τραγωδία, αυτή τη φορά στην Αττική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr