Η σύλληψη του Ουίν Χτέιν ακολουθεί εκείνη της Αούνγκ Σαν Σου Κι και του προέδρου της Μιανμάρ Ουίν Μιντ οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα καθώς ο στρατός κατέλαβε τους μοχλούς της κυβέρνησης, παραχωρώντας στον αρχηγό του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τον έλεγχο της χώρας. Η Σου Κι αντιμετωπίζει δύο χρόνια φυλάκιση.
Την Παρασκευή περίπου 50 μαθητές στην πόλη Νταουέι της νότιας Μιανμάρ διαδήλωσαν ενάντια στο πραξικόπημα. Το μεσημέρι, 300 φοιτητές διαδήλωσαν στο Πανεπιστήμιο του Ντάγκον στα περίχωρα της Γιανγκόν, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή. Στη διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές φωνάζαν: «Η δημοκρατία είναι δικαίωμά μας» και «Δεν χρειαζόμαστε τη στρατιωτική χούντα».
Το πραξικόπημα της Δευτέρας τερμάτισε 10 χρόνια αναδυόμενης δημοκρατίας της Μιανμάρ μετά από δεκαετίες κυβέρνησης της χούντας.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι (NLD) είπε μέσω μιας επαληθευμένης σελίδας στο Facebook ότι ο Ουίν Χτέιν έφυγε από το Νέπιντο την Πέμπτη το απόγευμα και πήγε στην Γιανγκόν.
«Συνελήφθη από το σπίτι της κόρης του όπου διέμενε τα μεσάνυχτα [στη Γιανγκόν]», δήλωσε ο αξιωματικός του κόμματος, Κίι Τόε, προσθέτοντας ότι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του Νέπιντου.
Ο 79χρονος έχει περάσει πολύ χρόνο σε κρατήσεις για την εκστρατεία του κατά της στρατιωτικής κυριαρχίας.
Καθώς θεωρείται το δεξί χέρι της Σου Κι, εδώ και καιρό αναζητείται από διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης για πληροφορίες σχετικά με το τι πιστεύει ο de facto ηγέτης της Μιανμάρ.
Πριν από τη σύλληψή του, είχε δηλώσει σε τοπικά αγγλικά μέσα ενημέρωσης ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν ήταν «σοφό» και ότι οι ηγέτες του «πήγαν [τη χώρα] σε λάθος κατεύθυνση».
«Όλοι στη χώρα θα πρέπει να αντιταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στις ενέργειες που επιδιώκουν να μας επαναφέρουν στο μηδέν καταστρέφοντας την κυβέρνησή μας», δήλωσε στο Frontier Myanmar μετά το πραξικόπημα.
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας έχουν επίσης πάρει οδηγίες να μπλοκάρουν το Facebook, το κύριο μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και επικοινωνίας για εκατομμύρια ανθρώπους της Μιανμάρ.
Το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί παγκοσμίως και την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε το αίτημά του να αντιστρέψουν την κατάσταση οι στρατηγοί.
«Ο στρατός της Βιρμανίας πρέπει να παραιτηθεί από την εξουσία που έχει καταλάβει, να απελευθερώσει τους υποστηρικτές και τους ακτιβιστές και αξιωματούχους που έχουν κρατήσει, να άρει τους περιορισμούς στις τηλεπικοινωνίες και να αποφύγει τη βία», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Μίλησε λίγες ώρες αφότου ο σύμβουλός εθνικής ασφάλειας του, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος «εξετάζει συγκεκριμένες στοχευμένες κυρώσεις τόσο σε άτομα όσο και σε οργανισμούς που ελέγχονται από τον στρατό και που τον εμπλουτίζουν». Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας στους δρόμους της Μιανμάρ, αν και έχουν εμφανιστεί μικρές δράσης διαφωνίας, με τους γιατρούς να επιλέγουν να φορούν κόκκινες κορδέλες - τα χρώματα της NLD.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr