Τα παραπάνω τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαιωάννου, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”.
«Στη Σύνοδο ακούστηκαν διάφορες απόψεις», είπε. «Σεβαστές όλες. Δεν υπάρχει όμως ομόφωνο “όχι”, ούτε στη φύλαξη – ασφάλεια, ούτε στη βάση εισαγωγής. Κατ` αρχάς, όλη η Σύνοδος είναι θετική στην εφαρμογή μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα έχει ακαδημαϊκά κριτήρια και θα προωθεί την αυτονομία των πανεπιστημίων.»
Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει συμβουλευτικό ρόλο, συνεπώς οι θέσεις που διατυπώνονται δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί δύο πράγματα, όπως είπε ο πρυτανης, και αυτά είναι : φύλαξη και προστασία από αδικήματα ποινικού δικαίου. Την φύλαξη την έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο, ωστόσο «η πρόληψη και καταστολή τέτοιων καταδρομικών ενεργειών θα πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας», η οποία και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό, που θα σταλεί.
«Δεν πάνε άλλο περιπτώσεις τύπου Μπουραντώνη, περιπτώσεις τύπου Μπουντουβή, που του έσπασαν το γραφείο του στο Μετσόβειο, περιπτώσεις τύπου Ζαπράνη το 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δεν είναι ανεκτό να χτίζονται καθηγητές στα αμφιθέατρο, να χτίζονται καθηγητές στα γραφεία. Μπορεί να μην είναι καθημερινό αλλά αμαυρώνει την εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου.»
Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα που συνυπογράφουν 68 καθηγητές πανεπιστημίων ο κ. Παπαιωάννου επεσήμαινε ότι δεν θα ήθελε να κρίνει την έκφραση συναδέλφων του ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε. Πρόσθεσε όμως με νόημα: «Πανελλαδικά τα μέλη ΔΕΠ είναι περίπου 25.000!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr